Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny piernik posypany kokosem
Szukacie sprawdzonego przepisu na świąteczny piernik? Wybierzcie ten przepis! Krok po kroku dowiecie się jak przygotować piernikową masę, jaką blachę wybrać oraz jak go przełożyć, aby smakował wyśmienicie. Polecam!
Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel, stopniowo dodajemy mleko, kakao, sodę oraz mąkę i przyprawę do piernika. Miksujemy i dodajemy przestudzoną margarynę.
Masę przekładamy do keksówkę wysmarowanej margaryną i pieczemy godzinę w temperaturze 170C. Studzimy i kroimy na pół a jeszcze lepiej piernik przekroić na 2 części.
W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier kakao i mleko, doprowadzamy do wrzenia i często mieszamy. Lekko studzimy.
Piernik przekładamy powidłami śliwkowymi i jeszcze ciepłą polewą oblewamy go kilkakrotnie z każdej strony.
Posypujemy wiórkami kokosowymi.