Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski dojrzewający

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klasyczny piernik - dojrzewający, staropolski. Przepyszny. Zachęcamy do jego przygotowania na Święta. Z pewnością zniknie w zawrotnym tempie:) 

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 1 kilogram
miód lipowy 0,5 kilograma
jajko 3 sztuki
masło 250 gramów
cukier 300 gramów
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 80 gramów
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
mleko 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki

Do przełożenia:

powidła śliwkowe

Do dekoracji:

polewa czekoladowa
migdały blanszowane

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski dojrzewający

Jak przygotować piernik dojrzewający staropolski? Nic bardziej prostego:

- przygotuj go 5-6 tygodni wcześniej,

- gotowy przełóż najlepiej domowymi powidłami śliwkowymi,

- polej gotową lub domową polewą czekoladową

CIASTO: masło roztopić w rondelku, dodać miód i cukier. Podgrzewać, aż się roztopią, odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i solą. Dodać roztrzepane jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku.

Ciasto starannie wyrobić. Przełożyć do kamionkowej lub szklanej misy, nakryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.

Ciasto piec tydzień przed świętami.

PIECZENIE CIASTA: przed pieczeniem ciasto zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, aby się ociepliło, będzie je łatwiej rozwałkować.

Podzielić ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 5 mm. Przełożyć do blaszki o wymiarach 26x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut.

Upieczone ciasto studzić na kratce kuchennej. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi dwoma częściami ciasta.

Upieczone i wystudzone placki piernika posmarować powidłami śliwkowymi, zawinąć w arkusz papieru do pieczenia i delikatnie obciążyć.

Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Na dzień przed Wigilią ciasto polać polewą czekoladową i udekorować blanszowanymi migdałami w słupkach.

Szukasz ciekawych propozycji na korzenne wypieki. Sprawdź przepis na piernikowe muffiny. Są rewelacyjne!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 09.11.2016 17:12
zbliża się czas świąt, więc przepis się przyda
Ada-Gaba 03.01.2016 21:46
smakowicie wygląda
Klausia 30.11.2015 14:26
ładnie wygląda:)
ben-ka 23.10.2015 13:40
Bardzo lubię takie pierniki:)
VioletoweKucharzenie 23.10.2015 11:24
bardzo apetyczne i idealne na święta:-)
tomek18 22.10.2015 19:08
uwielbiam taki piernik
Alex_M 22.10.2015 15:06
zamawiam na święta ;)
Janina 21.10.2015 20:04
Pyszności;)
iziona 21.10.2015 20:01
Mój ulubiony nie ma lepszego
mirosława4 21.10.2015 19:53
zjadłabym kawałek
Stenka 21.10.2015 19:30
warto zrobić
Aannkaa82 21.10.2015 19:28
Uwielbiam takie ciasto, smakuje rewelacyjnie warto tyle czekać :)
Megg 21.10.2015 19:04
wyśmienity piernik
gosia1988 21.10.2015 18:59
smakowicie wygląda
2milutka 21.10.2015 18:58
Fajne ciasteczko ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak