Świąteczny makowiec przekładany konfiturą z polewą czekoladową Roberta Sowy .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    250 g
  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • miód

    2 łyżka
  • Polewa:

  • przecier z gruszek

  • miód

    100 ml
  • cukier

    120 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • kakao

    60 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • konfitura z płatków róży

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Biszkopt makowy: mak dwukrotnie opłukać – wsypać do garnka, zalać wodą, wymieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad. Czynność powtórzyć. Oczyszczony mak zalać gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć z ognia, Odsączyć, ostudzić i zmielić.
Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia tak, aby zachodził na boki formy i ponownie posmarować masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości na puszystą pianę (około 15 minut), białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Całość wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać kilka minut, następnie szerzej otworzyć drzwiczki i poczekać kolejnych kilka minut. Całe ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Przecier gruszkowy zagotować z miodem, śmietaną i cukrem. Po zdjęciu z ognia dodać kakao i rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć konfiturą różaną, wierzch posmarować polewą czekoladowo-gruszkową i odstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 18.12.2016 10:46
Apetycznie wygląda
agnieszka214 13.12.2016 17:11
Pyszne są takie ciasta
ben-ka 05.12.2016 08:20
Bo jest bez mąki :)
Anna Jeziorna 03.12.2016 00:40
uwielbiam takie smaki!
Wacław 01.12.2016 09:45
apetyczny makowiec :-)
eliza135 26.12.2015 19:47
smacznie wygląda
Klausia 14.12.2015 15:50
Ciekawie wygląda.
foczka-ks 29.03.2015 23:38
doskonały makowiec
Czarnula666 05.12.2014 21:35
mąka jest na pierwszym miejscu
Rycerz 26.12.2013 22:03
Przecier z gruszek? Może uzyskać w sklepie lub samemu wykonać?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat