Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mak
250 g -
jajko
6 szt -
cukier
1 szklanka -
miód
2 łyżka -
Polewa:
-
przecier z gruszek
-
miód
100 ml -
cukier
120 g -
śmietana 30%
150 ml -
kakao
60 g -
Żelatyna wieprzowa Prymat
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
konfitura z płatków róży
300 g
Sposób przygotowania
Biszkopt makowy: mak dwukrotnie opłukać – wsypać do garnka, zalać wodą, wymieszać, chwilę odczekać i delikatnie zlać zgromadzony na powierzchni osad. Czynność powtórzyć. Oczyszczony mak zalać gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć z ognia, Odsączyć, ostudzić i zmielić.
Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmarować roztopionym masłem, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia tak, aby zachodził na boki formy i ponownie posmarować masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości na puszystą pianę (około 15 minut), białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Do maku dodać ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Całość wymieszać i bardzo delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać kilka minut, następnie szerzej otworzyć drzwiczki i poczekać kolejnych kilka minut. Całe ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Przecier gruszkowy zagotować z miodem, śmietaną i cukrem. Po zdjęciu z ognia dodać kakao i rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć konfiturą różaną, wierzch posmarować polewą czekoladowo-gruszkową i odstawić do lodówki.
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)