Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny likier

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko skondensowane niesłodzone 350 ml
czekolada mleczna 1 tabliczka
nutella 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
wódka 200 ml
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny likier

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę. Postawić na nim miskę z mlekiem i czekoladą. Dodać przyprawę do piernika i pieprz. Podgrzewać aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą z mlekiem. Następnie dodać nutellę i jeszcze chwilę ogrzewać aby i ona się roztopiła. Zdjąć z kąpieli wodnej i przecedzić przez sito do miski lub innego garnka. Zostawić na 3-5 minut aby przestygło. Dodać wódkę i dobrze wymieszać. Przelać do butelki ( także przez sitko). Odłożyć do lodówki na 1 dzień. Przed podaniem warto wyjąć likier na kilka minut aby "złapał" pokojowej temperatury, gdyż w lodówce może zgęstnieć.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 31.12.2013 17:46
tak smaczny jest:) Kuchenko to niestety tylko kolor obrusu się odbija i się wydaje że z truskawek:)
dziewczyna_z_kodeksem 31.12.2013 16:39
chętnie wypróbuję
Olga_SK 31.12.2013 14:37
Ale słodkości! :)
ssylwiaa 31.12.2013 12:23
mmm, chętnie bym spróbowała ;)
Kuchenka 31.12.2013 10:52
myślałam że to będzie coś z truskawek, bo likerek ma ładny różowy kolor
Magula 31.12.2013 00:51
napiłabym się takiego likierku
Ola1984 30.12.2013 23:57
Ale pysznie musiał smakować :) Mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak