Świąteczny karp z makową panierką w sosie wiśniowym Marcina Budynka .*.

Świąteczny karp z makową panierką w sosie wiśniowym Marcina Budynka .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny

    1 szt
  • maślanka

    do smaku
  • masło

    150 g
  • mak niebieski

    15 g
  • chleb tostowy

    3 kromki
  • sos

  • cebula

    20 g
  • masło

    200 ml
  • śmietana 30%

    40 ml
  • placki

  • cytryna

    1 szt
  • suszone śliwki

    4 szt
  • jajka

    1 szt
  • mąka pszenna

    60 g
  • sól

  • papier do gotowania

  • pieprz czarny

  • koperek

  • wiśnie

    100 g
  • grzyby suszone

    5 g
  • wino czerwone

    200 ml
  • karp

    500 filet
  • kapusta kiszona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marcin Budynek poleca:
Filet z karpia podzielić na 4 porcje, namoczyć w maślance i odstawić na 6–8 godzin. Z chleba tostowego odciąć skórki, a następnie zmiksować go z masłem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać mak i całość dokładnie wymieszać.

Przygotować dwa arkusze papieru do gotowania. Na jednym z nich ułożyć przygotowaną wcześniej masę, przykryć drugim arkuszem, rozwałkować na grubość ok. ½ cm i odstawić do zamrożenia. Patelnię wyłożyć papierem do gotowania i obsmażyć na niej rybę. Z zamrożonej panierki wyciąć kawałki wielkości ryby i ułożyć na każdej porcji. Całość ułożyć na wyłożonej papierem do gotowania blasze i piec 3 minuty w temperaturze 200°C z funkcją grilla.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Następnie dodać wiśnie, a po około 2 minutach wlać wino. Po odparowaniu połowy płynu dodać śmietanę i doprawić do smaku.

Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na 6-8 godzin, a następnie odcedzić. Grzyby, suszone śliwki i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle i dodać do kapusty. Całość wymieszać, dodać jajko, mąkę i przyprawy, ponownie wymieszać. Patelnię wyłożyć arkuszem papieru do gotowania i usmażyć na niej 4 placki.

Na każdym talerzu ułożyć placek z kiszonej kapusty i grzybów, a na nim kawałek ryby z panierką. Udekorować sosem i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Rycerz

27.12.2013 13:03
Podoba mnie się, ten pomysł z chlebem tostowym, masłem i makiem.

borgia

06.12.2013 08:46
Zaintrygowały mnie mocno placki z kiszonej kapusty. Na tyle mocno, że nie lubiąc karpia - kolokwialnie mówiąc wlazłam aby zobaczyć. No i wynik taki, że pewnie z przyjemnością bym całość zjadła. Przy okazji posłuchałam sobie wywiadu z Panem na temat papieru do gotowania. Fryzura fajna... ale papieru do tej pory nie spotkałam. No i mam problem. Poszukam dokładniej. Kurcze... sos mi się szalenie podoba.

IZABELA29

20.12.2012 09:17
jaz za karpiem nie przepadam wolałabym dorsza np ,a karpia może wtedy jakby mi ktoś ości powyciągał z niego

ben-ka

18.12.2012 14:39
Mnie to pewnie by smakowało ale moi tradycjonaliści jedzą tylko smażone filety z karpia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat