Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny czekoladowy sernik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki pokruszone 1 szklanka
masło 3 łyżki

Sernik

ser biały 80 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
mąka ziemniaczana ćwierć szklanki
jajko 3 szt
śmietana 0,5 szklanki
czekolada mleczna 140 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

Porada

Do przygotowania sernika użyłam sera wiaderkowego .A wierzch ozdobiłam jajeczkami czekoladowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny czekoladowy sernik

Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i wylepiamy nimi dno tortownicy (24cm),pieczemy w 180C przez 12 min.
Czekoladę z kawą rozpuszczalną roztapiamy w kąpieli wodnej- studzimy.
Ser przekładamy do miksera dodajemy cukier, cukier waniliowy , mąkę ziemniaczana i miksujemy ,dalej miksując tylko na mniejszych obrotach wbijamy po jednym jaju ,dodajemy śmietanę , i wlewamy rozpuszczoną ostudzoną czekoladę .
Gotową masę przekładamy na ostudzony spód ,pieczemy przez 1 godz. W 180C.
Gotowy sernik polewamy polewą czekoladową i zdobimy małymi jajeczkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 01.04.2015 20:07
wysmienity serniczek
Katarzyna59 01.04.2015 18:26
świetny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak