Świąteczny czekoladowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki

    pokruszone 1 szklanka
  • masło

    3 łyżki

Sernik

  • ser biały

    80 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    ćwierć szklanki
  • jajka

    3 szt
  • śmietana

    0,5 szklanki
  • czekolada mleczna

    140 g
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i wylepiamy nimi dno tortownicy (24cm),pieczemy w 180C przez 12 min.
Czekoladę z kawą rozpuszczalną roztapiamy w kąpieli wodnej- studzimy.
Ser przekładamy do miksera dodajemy cukier, cukier waniliowy , mąkę ziemniaczana i miksujemy ,dalej miksując tylko na mniejszych obrotach wbijamy po jednym jaju ,dodajemy śmietanę , i wlewamy rozpuszczoną ostudzoną czekoladę .
Gotową masę przekładamy na ostudzony spód ,pieczemy przez 1 godz. W 180C.
Gotowy sernik polewamy polewą czekoladową i zdobimy małymi jajeczkami.
monika141
Do przygotowania sernika użyłam sera wiaderkowego .A wierzch ozdobiłam jajeczkami czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megg 01.04.2015 20:07
wysmienity serniczek
Katarzyna59 01.04.2015 18:26
świetny serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat