ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY

ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI GŁÓWNE

  • kapusta kiszona

    4 kg.
  • kiełbasa śląska

    ok. 1 kg (lub inna)
  • mięso wieprzowe bez kości

    ok. 800 g. np. łopatka lub szynka
  • udka kurczaka

    3 szt. ( najlepiej ćwiartki )
  • boczek surowy

    300 g. ( surowy wędzony )
  • liść laurowy

    5 szt.
  • ziele angielskie

    5 szt.
  • grzyby suszone

    1 duża garść
  • śliwki suszone

    5 szt.
  • kostka rosołowa

    2 szt.
  • powidła śliwkowe

    3 łyżki ( domowej roboty )
  • przyprawa do bigosu

    do smaku
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • woda

    ok. 1 i 1/2 szkl. + do podlewania
  • olej do smażenia

PRZYPRAWY DO MIĘS

  • przyprawa do mięs

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY foto
Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę.
Krok 2 - ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY foto
Drugiego dnia dodać ziele angielskie,przyprawę do bigosu,liście laurowe, pokruszone kostki rosołowe, grzyby, doprawione mięso, pokrojone w kostkę i podsmażone do miękkości ( drobiowe oskubane ), podsmażoną kiełbasę w kostce i boczek. Co jakiś czas dolewać wodę, aby bigos nie przywarł do dna. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - ŚWIĄTECZNY BIGOS TRZYDNIOWY foto
Trzeciego dnia dodać śliwki, powidła i przecier pomidorowy. Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się.
paulette17
Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

04.11.2016 17:59
dobry bigos do zjedzenia

Wafelek2601

04.11.2016 17:46
Aż chce się jeść

cukiereczek

04.11.2016 16:41
bigos to ja lubię

Wiktoria29

04.11.2016 16:37
mniam pyszny

mirosława4

04.11.2016 13:35
smaczny ten bigos

gosia56

04.11.2016 12:31
na pewno smaczny bigosik;)

noninka77

04.11.2016 11:19
Wprost uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat