Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne Pierniki na niemiecką nutę

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
cynamon 1 łyżka
migdały 100 g
orzechy laskowe 30 g
miód gryczany 200 ml
masło 90 g
olejek pomarańczowy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne Pierniki na niemiecką nutę

Suche produkty; mąka pszenna, soda, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawa korzenna mieszamy w misce. Mielimy migdały i orzechy laskowe, dodajemy do suchych produktów. Masło, miód i olejek pomarańczowy rozpuszczamy w garnku. Następnie dodajemy do suchych produktów. Wszystko miksujemy aby uzyskać jednolitą masę. Odstawiamy na godzinę do wystudzenia ciasta. Lepimy małe kulki lekko uklepujemy. Rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni max 12 minut. Następnie studzimy zalewamy lukrem. Najlepiej przetrzymać je przez noc na papierze żeby dobrze wysechł lukier. Wkładamy do pudełka blaszanego i czekamy do świąt:)

Przepis na ok 40- 45 pierniczków

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 17.03.2013 14:37
Pyszności. Na choinkę, do przegryzienia. Taki swojski zapach świąt...
pajbek 24.11.2012 21:51
Święta blisko więc przepis na czasie, a pierniczki wyglądają wspaniale i pięknie się będą prezentować na pachnącej choince :-)
Beata61 23.11.2012 10:11
już mi pachną ;)
Habibi 23.11.2012 08:32
pierniki i pierniczki uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak