Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierniczki dla wnuków

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Moje świąteczne pierniczki przygotowałam z myślą o wnukach. Jak każdego roku nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki są mięciutkie i bardzo smaczne.

Składniki:

składniki na ciasto

mąka 500 g
miód 1 szklanek
olej 0.5 szklanki
jajka duże 2 szt.
kakao 2 duże łyż.
masło 1 duża łyż.
cukier drobny 120 g
Soda oczyszczona Prymat 1 duża łyż.
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
sól 1 szczypta

składniki na lukier

białka jaj 2 szt.
cukier puder 2 szklanki
sok z cytryny 0.5 sztuki

Porada

Pierniczki najlepiej włożyć do zamkniętego pojemnika razem ze skórkami z jabłek. Skórki dają to że pierniczki szybko miękną i utrzymują swoją świeżość.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki dla wnuków

Do garnka włożyć miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika.
Mieszając zagotować a następnie wystudzić.
Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki i wyrobić (zagnieść) ciasto.
Ciasto owinąć folią i włożyć na 1,5 - 2 godzin do lodówki.
Ciasto dzielić na części, wałkować na placek i wykrawać foremkami pierniczki.
Gotowe pierniczki układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni około 10 - 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować i ozdobić według uznania.

Lukier;
Do zimnego białka dodać cukier i ucierać do momentu aż lukier nabierze konsystencję.
Do lukru można dodać soku z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak