Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne krokiety z pieczarkami, kapustą i ciecierzycą
Ciasto
Masło lub margarynę podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić.
Jajka z odrobiną soli zmiksować, dodać mleko, wodę, mąkę i rozpuszczony tłuszcz, ponownie zmiksować. Gotowe ciasto odłożyć na pół godziny. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie.
Kapustę ugotować, ostudzić, odcisnąć z wody i bardzo drobno posiekać.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą na tarce marchewkę i pieczarki, smażyć do odparowania wody.
Osączoną z wody ciecierzycę zmiksować, połączyć z pieczarkami, dodać kapustę, roztarty majeranek i lubczyk, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Poddusić razem przez kilka minut.
Na przygotowane naleśniki nakładać porcję farszu, zawijać boki i zwijać jak roladkę.
Następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Rumienić na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.