Świąteczna szynka domowa wędzona

Świąteczna szynka domowa wędzona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka mięso

    2 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • pieprz cały kulki

    2 łyżeczki
  • kminek

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 główka
  • siatka do szynki

    50 cm
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    40 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Świąteczna szynka domowa wędzona

Prosty przepis na domową szynkę , ja się w końcu dorobiłam wędzarni więc jest wędzona ,ale może ją też upiec w piekarniku .
Mięso mam od zaprzyjażnionego gospodarza.Szynkę ok 2 kg myjemy i osuszamy .
Do dużego garnka wlewamy wodę tak by nam potem przykryła całe mieso ok 2L dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia , następnie wszystkie przyprawy i zanurzamy takie solance mięso ,dodajemy obrany czosnek ale całe ząbki ,przykrywamy i odstawiamy na 7 dni do lodówki , ja sobie codziennie sprawdzam czy mięso ładnie pachnie ,bo jesli kupimy ze złego miejsca może nam się zepsuć .Peklo sól daje się 20g na 1kg mięsa .
Po 7 dniach ,szynkę przekładamy do specjalnej siatki i wiążemy .Układamy na drążku z drewna i wędrujemy do wędzarni .

Wędzimy 5h na drewnie owocowym bądż liściastym .

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

ben-ka 18.03.2017 10:00
Taką, to bym zjadła.
Anna133 27.12.2013 19:15
oj tak domowa bije sklepowe na głowę ;)
ao_12 26.12.2013 17:40
przepyszna szyneczka, nie ma jak domowej roboty :)
eMMe 26.12.2013 17:21
Taka szynka jest najlepsza:)
Monia 26.12.2013 13:30
Uwielbiam taką szynkę... :D
joanna__s 26.12.2013 13:28
W te święta też jest u nas na stole.
migotka28 26.12.2013 11:40
pyszna szyneczka,smaczna i zdrowa bardzo lubie taką
Anna133 26.12.2013 11:36
Zgadzam się z wami ,a wędzarnię mam z beczki zrobioną , długie palenisko na 1.5m i pięknie się wędzi ;) ale z piekarnika też lepsza niż sklepowa .
Mira85 26.12.2013 11:27
świetny przepis
Edith85 26.12.2013 11:07
No właśnie, płacimy kosmiczne sumy za coś co nie powinno się nazywać szynką. Ja praktycznie nie kupuję wędlin, wolę robić różne pasty albo upiec mięso, ale z mięsem też różnie bywa bo szpikują jakimś dziadostwem. Najlepiej mieć właśnie zaprzyjaźnionego gospodarza ale takich też coraz mniej :(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat