Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka mięso
2 kg -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
pieprz cały kulki
2 łyżeczki -
kminek
1 łyżeczka -
ziele angielskie
1 łyżeczka -
czosnek
1 główka -
siatka do szynki
50 cm -
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt. -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
40 g
Przepis i sposób przygotowania Świąteczna szynka domowa wędzona
Mięso mam od zaprzyjażnionego gospodarza.Szynkę ok 2 kg myjemy i osuszamy .
Do dużego garnka wlewamy wodę tak by nam potem przykryła całe mieso ok 2L dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia , następnie wszystkie przyprawy i zanurzamy takie solance mięso ,dodajemy obrany czosnek ale całe ząbki ,przykrywamy i odstawiamy na 7 dni do lodówki , ja sobie codziennie sprawdzam czy mięso ładnie pachnie ,bo jesli kupimy ze złego miejsca może nam się zepsuć .Peklo sól daje się 20g na 1kg mięsa .
Po 7 dniach ,szynkę przekładamy do specjalnej siatki i wiążemy .Układamy na drążku z drewna i wędrujemy do wędzarni .
Wędzimy 5h na drewnie owocowym bądż liściastym .
Smacznego :)
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)