Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna rolada z boczku

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 2 kg
cebula czerwona 1 sztuka
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa do potraw do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 1 ziarenko
oliwa 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna rolada z boczku

Kroki postępowania

1
Płat boczku myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym smarujemy obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 1 - Świąteczna rolada z boczku foto
2
Posypujemy równomiernie przyprawami i jarzynką.Cebulę obieramy kroimy w cienkie piórka rozsypujemy na mięsie.Ziarenko ziela rozcieramy w moździerzu posypujemy mięso,skrapiamy lekko oliwą całość ciasno rolujemy owijamy nicią bawełnianą,po wierzchu również sypiemy ziołami i smarujemy musztardą francuską.
Krok 2 - Świąteczna rolada z boczku foto
3
Wkładamy do naczynia żaroodpornego zamykamy naczynie i wkładamy na 12 godzin do lodówki w celu zamarynowania.Po tym czasie pieczemy około 2 godzin w temp 180*c przewracając e trakcie pieczenia aby równomiernie pokrył się złocistą skórką. Serwować z ostrym dowolnym sosem.
Krok 3 - Świąteczna rolada z boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.11.2014 10:41
Pyszne mięsko :-)
kloruś 09.11.2014 20:06
ależ wygląda apetycznie!
Iwusia 07.11.2014 23:20
bardzo fajne mięsko
halina17 07.11.2014 21:16
Smaczna rolada.
Renataj 07.11.2014 20:26
Świąteczna ? - no fakt- taki rarytas na stole na zawsze święto:)
Bernadeta1 07.11.2014 20:11
Ślinka leci na tak pyszne domowe mięsko, super
Mniam 07.11.2014 20:01
Bardzo smakowicie wygląda ten boczuś.
agnieszka214 07.11.2014 19:41
nie ma jak domowe wyroby
barbara11561 07.11.2014 19:36
lubię takie swojskie mięska zamiast kupnej wędlinki:)
ania2610 07.11.2014 19:02
bardzo apetyczna i soczysta
Katarzyna59 07.11.2014 18:50
wygląda rewelacyjnie
Megg 07.11.2014 18:41
rewelacyjna rolada
Motorek 07.11.2014 17:50
Uwielbiam taki boczek
Renata9 07.11.2014 17:39
przepyszniutka ta Twoja roladka, aż ślinka leci
Marta Ryżek-Kalkowska 07.11.2014 17:25
Wygląda bardzo smacznie, ja taki boczuś lubię na zimną na chlebku.
cukiereczek 07.11.2014 17:16
ależ apetyczna ta roladka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak