Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z POREM

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

PIECZEŃ

mięso wieprzowe bez kości 420 g
tymianek suszony
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
boczek wędzony plasterki do obłożenia

Nadzienie pieczarkowe

usmażone pieczarki 170 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Nadzienie porowe

por 1 spory
ząbki czosnku 4-5 sztuk
natka pietruszki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
tymianek
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z POREM

Kroki postępowania

1
Mięso mielimy doprawiamy suszonym tymiankiem , solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki.
Przesmażone i odparowane pieczarki zmiksować z bułką tartą , doprawić solą i pieprzem.
Pora przekroić na pół dokładnie opłukć. Odkroić górne liście i dolny korzeń.
Pokroić w drobne plasterki.
Pora , czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy ( oprócz natki i skórki cytrynowej ) chwilę dusimy na patelni z odrobiną oliwy.
Zdjąć z ognia i dodać skórkę i natkę. Przestudzić.
Na folię rozkładamy plasterki boczku, potem wykładamy mięso mielone zostawiając wolne boki do założenia rolady .
Następnie nakładamy warstwę pora.
Krok 1 - ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z POREM foto
2
Na sam środek nakładamy masę z pieczarek.
Krok 2 - ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z POREM foto
3
Zwijamy folię w rulon , starając się aby plastry boczku nachodziły na siebie.
Dociskamy i wstawiamy na godzinę do lodówki
Roladę wkładamy do foremki 32 X 7 cm.
Foremkę z roladą stawiamy na dużą blaszkę w i wypełniamy ją gorącą wodą do 2 cm. wysokości foremki z pieczenią.
Ostrożnie przenosimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 1,5 do 2 godzin.
Temperatura najpierw 170 C , po pół godzinie uchylamy folię i tak dopiekamy w ok. 140 C.
Krok 3 - ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z POREM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiesiek513 06.03.2016 18:33
Przepis świetny.pieczeń o wspaniałym smaku, zimna z lodówki przepyszna.Dziękuję za przwpis,
KORAL 03.03.2016 19:41
Dziękuję , smakuje też rewelacyjnie :)
Renataj 02.03.2016 21:13
Rewelacyjnie się prezentuje:)
w mojej kuchni 02.03.2016 11:32
smacznie nadziana
IZABELA29 02.03.2016 10:01
fajnie wygląda
bryndzia93 02.03.2016 08:54
Bardzo fajny przepis! :)
jagoda5913 02.03.2016 00:33
pięknie się prezentuje
jagoda5913 02.03.2016 00:33
pięknie się prezentuje
Róża1 01.03.2016 23:20
przepyszna rolada :-) , AŻ ŚLINKA CIEKNIE :-)
KORAL 01.03.2016 22:36
Smacznego :)
Barbara13 01.03.2016 22:23
muszę się przyznać...kradnę przepisik
halina17 01.03.2016 21:56
Dobra pieczeń.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak