Przepis i sposób przygotowania na: ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z POREM
Kroki postępowania
Wstawiamy do lodówki.
Przesmażone i odparowane pieczarki zmiksować z bułką tartą , doprawić solą i pieprzem.
Pora przekroić na pół dokładnie opłukć. Odkroić górne liście i dolny korzeń.
Pokroić w drobne plasterki.
Pora , czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy ( oprócz natki i skórki cytrynowej ) chwilę dusimy na patelni z odrobiną oliwy.
Zdjąć z ognia i dodać skórkę i natkę. Przestudzić.
Na folię rozkładamy plasterki boczku, potem wykładamy mięso mielone zostawiając wolne boki do założenia rolady .
Następnie nakładamy warstwę pora.
Dociskamy i wstawiamy na godzinę do lodówki
Roladę wkładamy do foremki 32 X 7 cm.
Foremkę z roladą stawiamy na dużą blaszkę w i wypełniamy ją gorącą wodą do 2 cm. wysokości foremki z pieczenią.
Ostrożnie przenosimy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 1,5 do 2 godzin.
Temperatura najpierw 170 C , po pół godzinie uchylamy folię i tak dopiekamy w ok. 140 C.