Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Mistrz Smaku poleca: Wieprzowina w sosie porowo-orzechowym, odc. 5

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mistrz smaku poleca TVN
5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

karkówka wieprzowa
1 kg
rosół z kury
1/2 l
por (biała część)
1/2 sztuki
ząbki czosnku
3 sztuki
wino białe wytrawne
100 ml
śmietana 30%
200 ml
orzechy włoskie
1 garść
pomidory suszone Smak
2 łyżki
olej rzepakowy
2 łyżki
masło
2 łyżki
marchewki
3-4 młode
natka pietruszki
kilka listków

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
szczypta

Marynata

olej rzepakowy
1/2 szklanki
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyzki
Sklep Prymat
Przyprawa do mięs Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mistrz Smaku poleca: Wieprzowina w sosie porowo-orzechowym, odc. 5

Olej wlewamy do miski, dodajemy dwie łyżeczki musztardy rosyjskiej, przyprawę do mięs i mieszamy. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na chwilę. Smażymy na patelni z obu stron przez około 5 min. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie - w temperaturze 180 °C przez ok. 1,5 godziny.
Marchewki gotujemy na półtwardo. Pora szatkujemy, czosnek kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pora z czosnkiem. Po chwili wlewamy wino, śmietanę i mieszamy. Gotujemy do zredukowania sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory oraz rozgniecione i posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy do smaku imbirem.
Upieczone mięso wykładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło. Kroimy w plastry. Mięso podajemy na sosie porowo-orzechowym. Danie dekorujemy ugotowanymi marchewkami i listkami natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2017 21:53
Smakowite danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak