Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna kostka piernikowa

3.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dziś dzielę się z Państwem przysmakiem rodzinnym, który w okresie Świąt Bożego Narodzenia jako pierwszy znika z naszego stołu. To taka pyszna i słodka tradycja rodzinna, przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna lub tortowa 600 gramów
kakao 5 dużych łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
masło 82% 1 kostka
marmolada z róży 200 gramów
rodzynki 150 gramów
cukier 400 gramów

Polewa czekoladowa:

śmietana 30% 200 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
masło 82% 50 gramów

Porada

Czekoladę gorzką można zastąpić mleczną. Można zrezygnować z rodzynek, jeżeli się za nimi nie przepada i nie dodawać nic lub np. dodać migdały w płatkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna kostka piernikowa

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Miękkie masło zmiksować z cukrem.
Dodać jajka. Nie przerywając miksowania dodać stopniowo wszystkie suche składniki, mleko oraz połowę powideł. Wszystko dokładnie połączyć. Wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka). 

Polewa czekoladowa:
Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku. Czekoladę posiekać na malutkie kawałki. Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia i dodać czekoladę - mieszać aż czekolada się rozpuści. Wlać żelatynę i wymieszać.
Dodawać pokrojone masło cały czas mieszając. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Piernik posmarować pozostałą częścią marmolady, przeciąć wzdłuż na 3 części. Następnie pokroić ciasto na kostki i każdą polać polewą czekoladową (najlepiej zrobić to na kratce by nadmiar polewy ściekł). Odstawić gotową kostkę do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak