Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna babka piaskowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dkg
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
jajko 2
śmietana 12% 1 szklanka
olejek arakowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna babka piaskowa

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy się dokładnie połączą, dodać po jednym jajku i śmietanę. Do puszystej masy dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną (przesianą przez sito) i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze ok 5 minut. Pod koniec dodać olejek arakowy. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec ok 50 minut w temp. 180 stopni. Babka powinna być zrumieniona, mieć lekkie pęknięcie na środku i boki odstające od formy. Przestygniętą babkę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 12.01.2014 12:49
jaka idealna
Kuchenka 12.01.2014 09:58
super świetna
Kasia35 12.01.2014 09:17
super baba :P
Konczi 12.01.2014 07:59
już wkrótce pora na takie babeczki :)
migotka28 11.01.2014 22:23
piękna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak