Suszone płatki chili

Suszone płatki chili

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczka chili

    10 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryczki myjemy, osuszamy i wiążemy sznurkiem. Wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka tygodni do całkowitego wysuszenia lub jeśli macie suszarkę spożywczą możecie w niej wysuszyć strączki papryki, ewentualnie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze ok. 60-70°C.
Dobrze wyschnięte papryczki rwiemy na mniejsze kawałki i jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku usuwamy nasionka, wkładamy do malaksera i mielimy do uzyskania pożądanej wielkości płatków.
Gotową przyprawę przechowujemy w słoiczku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mufinka79

28.08.2013 09:48
Dziękuję za miłe komentarze :)

Jadwiga/Jaga85

27.08.2013 17:45
Przepis jak i zdjęcie fantastyczne

stokrotka

27.08.2013 17:16
świetne, zatrzymane lato na dłużej

adelajda

27.08.2013 16:55
chili jeszcze nie suszyłam muszę zrobić :)

arbuzowo

27.08.2013 15:23
Fajny pomysł. My z kolei drobno siekamy papryczkę i smażymy na patelni. Rewelacyjne są takie suszone płatki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat