Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone płatki chili

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili 10 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone płatki chili

Papryczki myjemy, osuszamy i wiążemy sznurkiem. Wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka tygodni do całkowitego wysuszenia lub jeśli macie suszarkę spożywczą możecie w niej wysuszyć strączki papryki, ewentualnie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze ok. 60-70°C.
Dobrze wyschnięte papryczki rwiemy na mniejsze kawałki i jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku usuwamy nasionka, wkładamy do malaksera i mielimy do uzyskania pożądanej wielkości płatków.
Gotową przyprawę przechowujemy w słoiczku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 28.08.2013 09:48
Dziękuję za miłe komentarze :)
Jadwiga/Jaga85 27.08.2013 17:45
Przepis jak i zdjęcie fantastyczne
stokrotka 27.08.2013 17:16
świetne, zatrzymane lato na dłużej
adelajda 27.08.2013 16:55
chili jeszcze nie suszyłam muszę zrobić :)
arbuzowo 27.08.2013 15:23
Fajny pomysł. My z kolei drobno siekamy papryczkę i smażymy na patelni. Rewelacyjne są takie suszone płatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak