Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszona łopatka

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa ok. 80 dkg
czosnek 6 dużych ząbków
sól 2 czubate łyżki
cukier 1 płaska łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 duża sztuka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 5 ziarenek
Owoc jałowca cały Prymat 5 ziarenek
Przyprawa do mięs Prymat 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Suszona łopatka

Kroki postępowania

1
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do nich sól, cukier, zioła, pokruszony liść laurowy, pieprz, rozkruszone ziarenka ziela angielskiego i jałowca oraz przyprawę do mięs. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Suszona łopatka foto
2
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, umieścić w foliowym woreczku. Do mięsa dodać mieszankę przypraw. Łopatkę dokładnie natrzeć przyprawami. Następnie zawinąć ją w folię i odłożyć do lodówki na 5 dni. Co ok. 12 godzin mięso odwrócić, odlewając wytwarzający się płyn.
Krok 2 - Suszona łopatka foto
3
Po tym czasie mięso wyjąć z woreczka, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na ruszcie w piekarniku. Piekarnik nastawić na 40 stopni, włączyć termoobieg. Mięso suszyć ok. 2 godziny.
Krok 3 - Suszona łopatka foto
4
Następnie łopatkę umieścić w czystej pończosze i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu (mięso umieściłam dodatkowo w gęstej siateczce w celu ochrony przed muchami). Mięso suszyć ok. 7 dni.
Krok 4 - Suszona łopatka foto
5
Po ok. tygodniu łopatkę włożyć do lodówki na 1-2 dni. Schłodzone mięso kroić w bardzo cienkie plasterki. Podawać na kanapkach.
Krok 5 - Suszona łopatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 02.05.2014 22:18
a to rarytas już mi ślinka cieknie
Iwusia 02.05.2014 22:14
fantastyczny przepis - muszę wypróbować
anemon 27.08.2013 09:55
Bardzo apetycznie prezentuję się, a zdjęcie zachęca do wypróbowania.
Łucja 09.06.2013 22:34
wspaniała domowa wędlina :)
Katarzyna/kate1980 09.06.2013 19:36
o coś dla mnie muszę wypróbować
adelajda 09.06.2013 14:59
tak domowa wędlinka jest pycha
fotoviderek 09.06.2013 09:51
Muszę się skusić na taką łopatkę :)
msmors 08.06.2013 21:29
takiego przepisu jeszcze nie znałam
wyattearp 08.06.2013 21:26
ciekawy przepis
alaaa 08.06.2013 20:23
apetyczna i bez "chemii" a to bardzo ważne
Habibi 08.06.2013 17:31
robiłam podobnie schab :)
Kolorowa 08.06.2013 17:17
Pięknie wygląda ! Pyszność ;)
gotujebochce 08.06.2013 14:32
super przepis:) ale jakoś ta pończocha do mnie nie przemawia :P
Janina 08.06.2013 12:56
Rewelacja ! Swojskie wyroby - polecam, ponieważ to jest bez bez chemii.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak