Suszona łopatka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    ok. 80 dkg
  • czosnek

    6 dużych ząbków
  • sól

    2 czubate łyżki
  • cukier

    1 płaska łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 duża sztuka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie

    5 ziarenek
  • Owoc jałowca cały Prymat

    5 ziarenek
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Suszona łopatka foto
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do nich sól, cukier, zioła, pokruszony liść laurowy, pieprz, rozkruszone ziarenka ziela angielskiego i jałowca oraz przyprawę do mięs. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Suszona łopatka foto
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, umieścić w foliowym woreczku. Do mięsa dodać mieszankę przypraw. Łopatkę dokładnie natrzeć przyprawami. Następnie zawinąć ją w folię i odłożyć do lodówki na 5 dni. Co ok. 12 godzin mięso odwrócić, odlewając wytwarzający się płyn.
Krok 3 - Suszona łopatka foto
Po tym czasie mięso wyjąć z woreczka, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na ruszcie w piekarniku. Piekarnik nastawić na 40 stopni, włączyć termoobieg. Mięso suszyć ok. 2 godziny.
Krok 4 - Suszona łopatka foto
Następnie łopatkę umieścić w czystej pończosze i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu (mięso umieściłam dodatkowo w gęstej siateczce w celu ochrony przed muchami). Mięso suszyć ok. 7 dni.
Krok 5 - Suszona łopatka foto
Po ok. tygodniu łopatkę włożyć do lodówki na 1-2 dni. Schłodzone mięso kroić w bardzo cienkie plasterki. Podawać na kanapkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 02.05.2014 22:18
a to rarytas już mi ślinka cieknie
Iwusia 02.05.2014 22:14
fantastyczny przepis - muszę wypróbować
anemon 27.08.2013 09:55
Bardzo apetycznie prezentuję się, a zdjęcie zachęca do wypróbowania.
Łucja 09.06.2013 22:34
wspaniała domowa wędlina :)
Katarzyna/kate1980 09.06.2013 19:36
o coś dla mnie muszę wypróbować
adelajda 09.06.2013 14:59
tak domowa wędlinka jest pycha
fotoviderek 09.06.2013 09:51
Muszę się skusić na taką łopatkę :)
msmors 08.06.2013 21:29
takiego przepisu jeszcze nie znałam
wyattearp 08.06.2013 21:26
ciekawy przepis
alaaa 08.06.2013 20:23
apetyczna i bez "chemii" a to bardzo ważne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat