Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 1 szklanka
paluszki surimi 15 dag
ogórek szklarniowy 1 szt
awokado 1 szt
mix sałat
wasabi
majonez
nori 6-7 szt
sos 4-5 (do ryżu)

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem

Kroki postępowania

1
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy około 15-20 minut co chwilę mieszając. W tym czasie obieramy ogórka oraz awokado, a następnie kroimy je w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy do smaku sosem do ryżu, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche). Ryż smarujemy odrobiną majonezu i wasabi. Układamy paski ogórka oraz awokado, a także mix sałat i paluszki surimi.
Krok 1 - Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem foto
2
Zwijamy rulon,
Krok 2 - Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem foto
3
który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki. Podajemy z sosem sojowym z dodatkiem wasabi.
Krok 3 - Sushi z surimi, ogórkiem i łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LubieSushi
LubieSushi 08.11.2013 07:27
mmmmm, lubię sushi
Gosia20 27.09.2012 14:08
fantastyczne
adelajda 21.09.2012 07:33
super prezentacja !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak