Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 250 g
ryż biały 50 g
ocet ryżowy 125 ml
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
łosoś filet 250 g
ogórek zielony 1
papryka czerwona 1
majonez 1 łyżka
wasabi 1 łyżeczka
sos sojowy
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku
nori 6 sztuk
woda 500 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem

Kroki postępowania

1
Odmierzone ryże mieszam ze sobą.
Krok 1 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
2
Zalewam wodą i kilkakrotnie płuczę, aż woda przestanie być kremowo biała.
Krok 2 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
3
Następnie wypłukany ryż przekładam do garnka i zalewam 500ml przefiltrowanej wody. Na dużym ogniu zagotowuję.
Krok 3 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
4
Następnie zmniejszam ogień na podtrzymujący gotowanie i przykrywam pokrywką. Gotuję około 15-18 minut.
Krok 4 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
5
Zabieram się za zalewę. Odmierzam pożądaną ilość octu ryżowego.
Krok 5 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
6
Przelewam do rondelka. Dodaję sól oraz cukier. Mieszam podgrzewając rondelek, aby składniki się rozpuściły.
Krok 6 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
7
Zalewę studzę i chłodną polewam ugotowany ryż.
Krok 7 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
8
Mieszam i odstawiam na kilka minut, aby ryż wpił zalewę. Można przykryć lnianą ściereczką.
Krok 8 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
9
Filet z łososia posypuję solą. Doprawiam przyprawą do ryb oraz świeżo zmieloną papryką chili.
Krok 9 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
10
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piekę około 15 minut. Po upieczeniu czekam, aż wystygnie.
Krok 10 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
11
Ogórka obieram i wykrajam gniazda nasienne. Paprykę kroję w paski.
Krok 11 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
12
Glony nori rozkładam matową stroną do góry. Na połowie wodorosta rozkładam ryż.
Krok 12 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
13
Majonez mieszam z wasabi. Taką pastą smaruję ryż. Pasty używamy z umiarem – ma niezwykle ostry smak za sprawą wasabi.
Krok 13 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
14
Pokrojone warzywa układam na ryżu. Jeszcze tylko łosoś pieczony i gotowe.
Krok 14 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
15
Glon zwijam w roladkę mocno ją uciskając.
Krok 15 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
16
Zrolowane wodorosty kroję na 4 lub 6 równych części.
Krok 16 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto
17
Podaję w towarzystwie sosu sojowego, w którym maczamy sushi i marynowanego imbiru. Smacznego.
Krok 17 - Sushi z pieczonym łososiem, papryką i ogórkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 26.09.2012 22:35
majonez jest do smaku. Taki mój wynalazek :o) Fajnie uzupełnia smak. Niektórzy robią sushi np. z serkiem philadelphia. Nam przypadła do smaku mieszanka wasabi właśnie z majonezem.
Katarzyna/kate1980 26.09.2012 21:43
a po co dodajesz majonez?
olkaaa 26.09.2012 17:07
chętnie spróbuję
Grażyna13 26.09.2012 13:24
Co za pyszności :)
Sroczka 25.09.2012 21:44
Nigdy nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała.
Sylwia26 25.09.2012 20:44
apetycznie się prezentuje :) mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak