Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sushi maki z łososiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szkl.
ocet ryżowy 1/4 szkl.
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
sushi 2 płaty
filet z łososia 20 dkg.
wasabi 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: sushi maki z łososiem

Fileta z łososia umyć,oprószyć solą i pieprzem cytrynowym i odstawić na 15min.Do rondelka wlać wodę dodać opłukany ryż i odstawić na 30min.Po tym czasie ugotować na wolnym ogniu ok.15min.przykryć i zdjąć z palnika,doprawić octem ryżowym,solą i cukrem wymieszać i odstawić do wystygnięcia.Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć łososia pokrojonego w cienkie paski na złoty kolor z każdej strony.Na bambusowej macie rozłożyć arkusze nori,na 2/3 powierzchni rozłożyć ryż a po środku posmarować wasabi i układać paski usmażonego łososia.Zwijać matę w rulon dobrze dociskając,powstały rulon kroić ostrym nożem na średnie paski ok.3cm.Podawać z sosem sojowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak