Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sushi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
łosoś 120 g
marchew 90 g
ogórek 90 g
algi 5 szt
serek topiony śmietankowy duży 50 g
sos sojowy
ocet ryżowy
cukier
sól
wasabi

Przepis i sposób przygotowania na: sushi

Ryż chiński należy wymoczyć następnie ugotować w zalewie octowej.
2 małe łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki octu ryżowego.
Dokładna procedura gotowania ryżu do suszi:
http://www.strefaaktywnych.pl/artykuly,16,zasady-przygotowywania-ryzu-do-sushi.html

Następnie algi smarujemy lekko serkiem (ja używam serek Filadelfia )
rozkładamy ryż, kawałki łososia, słupki ogórka i marchew. Zawijamy dokładnie mocno uciskając bambusową matą następnie kroimy na nie duże kawałki. Gotowe sushi maczamy w wasabi lub sosie sojowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 10.03.2013 16:08
Nooo ale mi ochoty narobiłaś, tak przy niedzieli sobie przekąsić... rozkosz!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak