surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy

surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    250 gram
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę drobno poszatkować i wsypać do miski.
Pomarańczę umyć. Dużym nożem z piłką odciąć czubki następnie odcinać skórkę do miąższu od zewnątrz trzymając owoc postawiony na desce do krojenia. Zwykłym nożem wycinać kawałki miąższu między błonkami. Pozostałość ścisnąć mocno rękoma nad kapustą i wycisnąć tyle soku ile się da.
Oliwę i ocet wymieszać i dolać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kawałki pomarańczy i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki do przegryzienia.
Można udekorować zieloną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

DorotaZ

22.02.2014 19:07
Chętnie wypróbuję takie połączenie:)

Anna169Hosz

06.02.2014 07:34
Podejrzewam, że takie połączenie smaków bardzo by mi odpowiadało.

fotoviderek

05.02.2014 07:31
Świetna surówka :)

Ewelina301

04.02.2014 16:56
jadlam, jest pycha!

Katarzyna59

04.02.2014 12:50
apetyczna surówka

ONY_za_kare

04.02.2014 12:08
świetny pomysł na kapustę!

Alex_M

04.02.2014 12:01
chętnie bym takiej spróbowała :)

monia2005

04.02.2014 09:32
bardzo zachęca do spróbowania ,wygląda pięknie

adelajda

04.02.2014 07:05
dla mnie pycha :)

monikaT83

03.02.2014 21:58
robię podobną:) przepięknie się prezentuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat