Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z białej kapusty na słodko (zaparzana)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg
marchewka 1 duża
seler korzeniowy do smaku
cebula biała duża
sos do sałatek ziołowy w proszku 1 saszetka
cukier kryształ 1/2 szkl.
ocet jabłkowy 1/2 szkl.
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
olej roślinny 1/2 szkl.
sól płaska łyżka

Porada

Surówkę można przechowywać w lodówce ok. miesiąca.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z białej kapusty na słodko (zaparzana)

Kapustę, seler i marchewkę rozdrobnić na tarce o największych oczkach (najwygodniej robotem kuchennym). Warzywa przełożyć do dużej miski i dodać posiekaną cebulę. Warzywa posypać solą, dyplom sosem ziołowym i granulowanym czosnkiem - dokładnie wymieszać.

W rondelku połączyć ocet jabłkowy z cukrem, podgrzać do wrzenia stałe mieszając i wrzącym zalać warzywa, po czym szybko wymieszać. Dodać olej i ponownie przemieszać całość.

Surówkę przyłożyć do średnich słoików mocno ugniatając. Dodać pozostałą zalewę. Słoiki szczelnie zakręcić i stawić do lodówki minimum na dobę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 20.02.2017 22:58
Smakowita surówka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak