Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty zawdzięcza swój smak świeżym owocom i warzywom. Najważniejsza jest oczywiście kapusta, ale też marchewka, cebula czy jabłka. Do tego oczywiście majonezowy sos, który doskonale uzupełnia całość. Surówka jest również prosta w przygotowaniu, a jej zrobienie nie zajmie Wam dłużej niż kilkanaście minut.
Kapustę, marchewkę oraz jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Całość mieszamy w misce, solimy i odstawiamy na 15 minut.
W oddzielnej misce mieszamy ze sobą majonez, mleko, cytrynę, ocet winny i cukier puder. Tym samym powstanie nam jednolity sos, który doprawiamy pieprzem.
Warzywa polewamy sosem i dobrze mieszamy. Gotowe!
Porada ode mnie: surówkę można jeść od razu po przygotowaniu, jednak smakuje najlepiej, gdy wstawimy ją na 2 godziny do lodówki.