Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Styropian- oszukany sernik z jogurtów greckich

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 6 szt
masło lub margaryna 250 g
skórka z cytryny 1 łyżeczka
sól szczypta

masa

jogurt grecki 1200 g
cukier 1 kopiata szklanka
białko 6 szt
budyń waniliowy 2 opakowania
sól szczypta

dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Styropian- oszukany sernik z jogurtów greckich

Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą i masłem. Siekamy nożem, a następnie dodajemy po jednym żółtku i zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. C przez 15 min. Następnie ciasto odstawiamy do ostygnięcia Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej bezy. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia. Następnie stopniowo dodajemy jogurty greckie i delikatnie mieszamy łyżką. Brzoskwinie odsączamy na sitku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto i pieczemy przez 50 min. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim ciasto na 30 min. Przepis zaczerpnięty ze strony: http://zcukrempudrem.blogspot.com

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak