Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strzępiec

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
cukier puder 200 gram
jajko 4 szt
masło 200 gram
proszek do piezenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
powidła śliwkowe 300 gram
orzechy włoskie 100 gram
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
kisiel wiśniowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Strzępiec

Kroki postępowania

1
Przygotować wszsytkie składniki. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem.
Krok 1 - Strzępiec foto
2
Dodać żółtka i cukier puder. Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy mniej wiecej równe cześci.
Krok 2 - Strzępiec foto
3
Do jednej cześci ciasta dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika na dwie godziny.
Krok 3 - Strzępiec foto
4
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Z zamrażalnika wyjąć jedna białą cześć ciasta i zetrzeć nad formą na tarce o dużych oczkach.
Starte ciasto równo rozprowadzić w formie, lekko je przygniatając. Następnie wyłożyć powidła sliwkowe, a na nie zetrzeć ciemną część ciasta, znów równo rozprowadzić.
Krok 4 - Strzępiec foto
5
Ciemne ciasto posypać posiekanymi orzechami. Z białek ubić pianę dodając cukier puder (około 4 łyżki) i kisiel. Poanę rozprowadzic na orzechach.
Przykryć trzecia częścia ciasta - również startą na tarce.

* ja do piany dodałam jeszcze szczyptę barwnika dla wzmocnienia koloru.
Krok 5 - Strzępiec foto
6
Pier w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut.
Krok 6 - Strzępiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 22.01.2015 13:46
bardzo fajny przepis
Kejti 11.03.2014 00:46
fajne ciacho :-)
Seba 08.02.2014 08:33
bardzo dobre
Róża1 01.09.2013 12:53
super się prezentuje:-)
aisoglam 31.08.2013 12:22
Smakowite :)
Mniam 31.08.2013 11:28
Przepyszne ciasto.
ONY_za_kare 31.08.2013 10:55
swietne ciacho!
everay 31.08.2013 10:52
świetne kolorki:)
monisia1977 31.08.2013 08:34
super ciacho
Aannkaa82 30.08.2013 22:13
O widzisz a ja się zastanawiałam jak wygląda Pleśniak bo do tej pory tylko słyszałam o tym ciachu :)
reniatka 30.08.2013 22:11
ooo bardzo luvie takie ciasto u nas w domu to sie nazywa pleśniak
Karolcia12 30.08.2013 22:02
ciasto rewelacyjne
Kuchenka 30.08.2013 21:48
świetne ciasto
kokoszka
kokoszka 30.08.2013 21:14
ciekawe ciasto
Klausia 30.08.2013 21:09
wygląda naprawdę fajnie :)
Megg 30.08.2013 20:50
smakowite ciasto
Renata9 30.08.2013 20:48
pyszne ciacho
2milutka 30.08.2013 20:44
nie spotkałam się jeszcze z taką nazwą :)
iwi 30.08.2013 19:29
Fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak