Strudel jabłkowy z sosem waniliowym

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    120 gr
  • mleko ciepłe

    75 gr
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • masło

    20 gr
  • masło

    30 gr do posmarowania ciasta
  • Nadzienie:

  • jabłka

    4 szt Reneta
  • cukier

    3-4 łyżki do smaku
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • cynamon Prymat

    1-2 łyżeczki
  • wanilia

    1/4 laski
  • kasza manna

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    1 szt
  • cukier

    20 gr
  • mleko

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Ciasto:
Mąkę zalać ciepłym mlekiem i zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać ocet.
Krok 2 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Na samym końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło i kontynuować wyrabianie aż do wchłonięcia masła.
Krok 3 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
Krok 4 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Nadzienie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w cienkie plasterki. Całość polać sokiem z cytryny, dodać nasienie wanilii, cukier, cynamon, odciśnięte z wody rodzynki i kaszę mannę. Wymieszać dokładnie.
Krok 5 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na bardzo cienki placek ( 1-2 mm).
Krok 6 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Za pomocą wałka przenieść go na ściereczkę oprószoną mąką.Wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym masłem i posypać łyżką kaszy manny.
Krok 7 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Wyłożyć nadzienie wzdłuż jednego z boków zostawiając kilka wolnych cm od brzegu.
Krok 8 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Naciągnąć zostawiony brzeg ciasta na farsz, następnie pomagając sobie ściereczką owinąć ciasto wokół własnej osi max 2 razy.Nadmiar ciasta odciąć.
Krok 9 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Z pozostałego ciasta można wyciąć dowolną dekorację ( opcjonalnie).
Krok 10 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Wstawić do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika i piec aż do zarumienienia ciasta ( ok 40-45 minut).
Krok 11 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Sos waniliowy na 1 osobę ( jeśli potrzebujecie dla większej ilości osób trzeba odpowiednio zwiększyć dozy).

Mleko z wanilią doprowadzić do wrzenia.
Zółtko z cukrem ubić do "białości".
Krok 12 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Gorące mleko wlać do ubitego żółtka.
Krok 13 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Postawić na palniku z małym ogniem. Mieszając doprowadzić sos do i lekkiego zagęszczenia.
Krok 14 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.
Krok 15 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Podawać w towarzystwie ciepłego sosu waniliowego na talerzyku lub w osobnym naczyniu zostawiając gościom prawo wyboru :))
Krok 16 - Strudel jabłkowy z sosem waniliowym foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

05.12.2016 22:28
wspaniale wygląda

teresa18

22.12.2013 16:12
Wspaniale się prezentuje

erym

22.11.2013 19:02
świetne ciasto!

Katarzyna59

10.07.2013 07:26
obłędnie wygląda, proszę o kawałek

JOANNA16

21.06.2013 08:39
pycha, ale bym zjadła

olkaaa

13.06.2013 07:55
chyba się skuszę

Stenka

09.06.2013 08:28
chętnie bym zjadła

ONY_za_kare

21.05.2013 19:51
niebo w gębie!

jozefinach

21.05.2013 15:01
Strudel wygląda bardzo smakowicie.

Alex_M

16.05.2013 10:15
az slinka leci!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat