Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 100 g
mleko 2% 500 ml
jajko 5
cukier 250 g
tłuszcz 200 g
laska wanili 1
Kwas cytrynowy Prymat
mak 500 g
cukier 300 g
skórka pomarańczowa w syropie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem.

Kostkę drożdzy, 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 5 łyżek ciepłego mleka, rozrabiamy.
5 żółtek i 2 jajka rozrabiamy ze szklanką cukru. Dodajemy wanilię oraz aromat migdałowy, ucieramy do białości. Dodajemy na przemian 1 kg mąki na przemian z 2 szklanki ciepłego mleka i 200 g tłuszczu. Wrzucamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.

MASA
Do 500 g maku dodajemy ponad szklankę cukru, cukier waniliowy, dodajemy wystudzone przetopiony 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy 2 żółtka.

2 białka ubijamy, będą do posmarowania ciasta.

Ciasto rozwałkowywujemy, kładziemy mak, zawijamy. Pieczemy ok. 45 min w 200 st. Lukrujemy i gotowe ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 04.01.2013 14:45
A czy te drożdże rozrobią się w takiej ilości mleka i mąki ? Czy mak ma być suchy czy parzony ? Trochę mało tego maku, jak na kg mąki, no i chyba strucla wychodzi ogromna... ? A co robimy ze skórką pomarańczową i czy struclę lukrujemy od razu po upieczeniu ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak