Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

STRUCLA Z JABŁKAMI

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na zaczyn

cukier kryształ 1 łyżka
mleko letnie 1/2 szklanka
drożdże suche 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka

Pozostałe składniki

mąka pszenna 250 g
mleko letnie 1/4 szklanka
jajko 1 szt.
cukier waniliowy 1 paczka
cynamon 2 łyżki do posypania jabłek
jabłka prażone 1 słoik

Porada

Można udekorować lukrem z cukru pudru.

Przepis i sposób przygotowania na: STRUCLA Z JABŁKAMI

Kroki postępowania

1
Zaczyn: w misce wymieszać cukier z suchymi drożdżami, wlać letnie mleko, zamieszać, zasypać mąką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. W drugiej misce wsypać mąkę, cukier wanilinowy, wlać letnie mleko, wbić jajko i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Krok 1 - STRUCLA Z JABŁKAMI foto
2
Ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść.
Krok 2 - STRUCLA Z JABŁKAMI foto
3
Rozwałkować na grubość około 1 cm i kształt prostokąta.
Krok 3 - STRUCLA Z JABŁKAMI foto
4
Wyłożyć równomiernie jabłka prażone, posypać cynamonem.
Krok 4 - STRUCLA Z JABŁKAMI foto
5
Zwijać w roladę wzdłuż dłuższego brzegu, brzegi ciasta zagiąć pod spód.
Krok 5 - STRUCLA Z JABŁKAMI foto
6
Tak zwiniętą roladę ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 25-30 minut. Wystudzić.
Krok 6 - STRUCLA Z JABŁKAMI foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 14.09.2016 01:08
Super wygląda :*
Babeczka35 09.09.2016 10:11
Smaczne ciasto.
Wacław 09.09.2016 08:58
lubimy takie ciasta :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak