Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 45 dag
drożdże 3 dag
cukier 5 dag
żółtko jajek 3 szt
masło 5 dag
mleko 300 ml
masło 20 dag
białko 1 do posmarowania
mąka do podsypania

Nadzienie

ser biały 30 dag
cukier 8 dag
miód 1 łyżka
jajko 1 szt
wanilia
skórka pomarańczowa
żurawina suszona 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną

Kroki postępowania

1
Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Krok 1 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto
2
Ciasto półfrancuskie, drożdżowe.
Mąkę przesiać do miski. Z 15dag mąki, drożdży, cukru i 100ml mleka zrobić rozczyn.
Krok 2 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto
3
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .
Krok 3 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto
4
Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines.
Krok 4 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto
5
Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.
Krok 5 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto
6
Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm.
Krok 6 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto
7
Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie
Krok 7 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto
8
i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia..
Krok 8 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto
9
Ułożyć w foremce i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 9 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto
10
Kiedy podrośnie posmarować białkiem, posypać cukrem i piec około 35-40 minut w temp.180 stopni.
Krok 10 - Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 12.10.2014 22:37
oj kawałeczek chętnie porwę :)
mysza75 12.10.2014 19:03
jakie fajne ciacho do kawy, strucle bardzo lubię
Christopher 12.10.2014 13:46
@Mniam.Ciastem półfrancuski drożdżowym zachwyciłem się niedawno i smakuje nam wyjątkowo.Pyszne są ciastka-wiatraczki, rogaliki ,które znikają momentalnie po wyjęciu z pieca.Polecam.
Mniam 12.10.2014 13:24
Kusisz mnie bardzo tym ciastem półfrancuskim. Nigdy nie robiłam, ale chyba to zmienię :)
Adamorek 12.10.2014 12:40
żurawinka pasuje idealnie swą kwaśnością
halinah 12.10.2014 11:33
dobry deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak