Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa z orzechami i daktylami Zewy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa

masa makowa 900 g
orzechy włoskie siekane 200 g
daktyle 250 g suszone bez pestek

ciasto

żółtko jajek 3 szt
cukier 4 łyżka
drożdże świeże 25 g
cukier waniliowy 1 łyżka
śmietana 12% 1/2 szk gęsta
masło 250 g zimne
mąka pszenna 500 g typ 500

dodatkowo

mleko 3,2% 3 łyżka
cukier puder 7 łyżka
kolorowa posypka 2 łyżka
orzechy włoskie 2 łyżka
białko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa z orzechami i daktylami Zewy

Masa :
Masę makową wyłożyć do miski.
Orzechy i daktyle rozdrobnić w rozdrabniaczu ale osobno i nie za drobno.
Dodać je do masy i wymieszać.

Ciasto :
Drożdże rozmieszać do płynnej konsystencji z cukrem i cukrem waniliowym.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Następnie dodać żółtka, śmietanę, zetrzeć na tarce masło i dodać drożdże.
Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkować na prostokąty na długość blaszki, w której strucle będą się piekły.

Wykonanie :
Każdy płat ciasto posmarować białkiem, które należy rozbełtać.
Na każdym cieście rozłożyć po połowie masy zostawiając jeden brzeg bez masy tak około 3 cm.
Zaczynając od brzegu z masą zawijać rolady wzdłuż ciasta, końce zawinąć pod spód a łączenie powinno znajdować się pod roladą.
Każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu aby podrośnięte ciasto miało miejsce w papierze.
Brzegi papieru zawinąć i tak przygotowane strucle ułożyć na blasze do pieczenia zostawiając między nimi odstępy.
Strucle piec 45-50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone lekko przestudzić, rozciąć papier wzdłuż strucli i polać przygotowanym z cukru pudru i mleka lukrem.
Na koniec udekorować orzechami i posypać posypką.
Kroić gdy lukier stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 03.01.2016 12:55
Dziękuję, choć jest z gotową masą to z dodatkiem orzechów i daktyli jest pyszna
Iwusia 02.01.2016 21:42
ale smacznie "wypasiona"
fotoviderek 02.01.2016 16:19
Moje ulubione ciacho :)
ania2610 02.01.2016 14:38
uwielbiam - zawsze chętnie, w każdych ilościach
Benita 02.01.2016 14:34
bardzo apetyczna
bietka 02.01.2016 14:11
wygląda smakowicie :)
mysza75 02.01.2016 14:04
jaka fajna bardzo lubię struclę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak