Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa z orzechami i daktylami Zewy
Masę makową wyłożyć do miski.
Orzechy i daktyle rozdrobnić w rozdrabniaczu ale osobno i nie za drobno.
Dodać je do masy i wymieszać.
Ciasto :
Drożdże rozmieszać do płynnej konsystencji z cukrem i cukrem waniliowym.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Następnie dodać żółtka, śmietanę, zetrzeć na tarce masło i dodać drożdże.
Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkować na prostokąty na długość blaszki, w której strucle będą się piekły.
Wykonanie :
Każdy płat ciasto posmarować białkiem, które należy rozbełtać.
Na każdym cieście rozłożyć po połowie masy zostawiając jeden brzeg bez masy tak około 3 cm.
Zaczynając od brzegu z masą zawijać rolady wzdłuż ciasta, końce zawinąć pod spód a łączenie powinno znajdować się pod roladą.
Każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu aby podrośnięte ciasto miało miejsce w papierze.
Brzegi papieru zawinąć i tak przygotowane strucle ułożyć na blasze do pieczenia zostawiając między nimi odstępy.
Strucle piec 45-50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone lekko przestudzić, rozciąć papier wzdłuż strucli i polać przygotowanym z cukru pudru i mleka lukrem.
Na koniec udekorować orzechami i posypać posypką.
Kroić gdy lukier stężeje.