Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa na cieście drożdżowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka krupczatka 500 g
cukier kryształ 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
jaja 3-4 szt
drożdże świeże 50 g
mleko 1 szklanka
rodzynki 1 garść
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
margaryna 1/2 kostki
olejek cytrynowy 1-2 łyżeczki

farsz

mak 400 g
cukier kryształ 0,5 szklanki
rodzynki 1/4 szklanki
miód prawdziwy 2-3 łyżki
masło 2 łyżki
woda 1,5 litra
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
olejek migdałowy 2 łyżeczki

lukier

białko 2 szt
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa na cieście drożdżowym

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić z odrobiną ciepłego mleka i cukru, pozostawić aby wyrosły.
Krok 1 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
2
Żółtka jaj utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Krok 2 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
3
Do miski z wyrośniętymi drożdżami wsypać mąkę , sól i dodać utarte żółtka. Wyrobić ciasto około 900 ruchów.
Krok 3 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
4
Pod koniec wyrabiania dodać stopione masło lub margarynę ,ostudzoną i rodzynki wcześniej zaparzone w e wrzątku i osączone, oraz rodzynki obsypane mąką i dalej wyrabiać . Pozostawić do wyrośnięcia .
Krok 4 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
5
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnice i podzielić na dwie części, rozwałkować.
Krok 5 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
6
Mak sparzyć dzień wcześniej, osączyć i zmielić przez maszynkę 2 razy. W garnku stopić masło lub margarynę i podsmażyć mak , mieszając aby się nie przypalił, zdjąć z ognia i wsypać cukier ,wymieszać .Dodać miód rodzynki ,olejek migdałowy ,pod koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać całość .Na ciasto smarować przygotowany wcześniej farsz z maku, posypać bułką tartą.
Krok 6 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
7
Zwijać w rulon.
Krok 7 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
8
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia .
Krok 8 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
9
Wyrośnięte wstawić do piekarnika ,wcześniej posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach około 60 min.
Krok 9 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
10
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika .
Krok 10 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto
11
Z białka i cukru pudru zrobić lukier i polać gorącą struclę makową.
Krok 11 - Strucla makowa  na cieście drożdżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 07.01.2016 16:26
bardzo pyszne ciasto :-)
Janina 07.01.2016 15:11
Lubię bardzo, pyszna;))
Renataj 07.01.2016 09:25
Bardzo lubię struclę drożdżową z makiem:) Pycha.
ilka01 07.01.2016 09:22
pyszności :)
patryska76 06.01.2016 22:47
wygląda znakomicie!
fotoviderek 06.01.2016 21:31
Moja ulubiona :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak