Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Strogonow z papryką, pieczarkami i ogórkiem

5.0
(944)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pyszny, domowy strogonow z papryką, pieczarkami i ogórkiem. Danie jest przyrządzone z wołowiny i warzyw, doprawione pikantną harissą.

Składniki:

wołowina
800 gramów
cebula
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
pieczarki
300 gramów
ogórki kiszone
4 sztuki
oliwa
3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Przyprawa harissa
1 łyżeczka
mąka pszenna
1-2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow z papryką, pieczarkami i ogórkiem

Klasyk każdej imprezy czy wesela - strogonow! To smażone, a potem duszone mięso wołowe z dodatkiem papryki, pieczarek  cebuli. Pod koniec gotowania dodaje się ogórka kiszonego. Danie - w tym przepisie - ma wyrazistą paprykową nutę i pikantny smak. 

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, wlać 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę przyprawy harissa i paprykę słodką. Dokładnie wymieszać  i wstawić na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.

2. Następnie obtoczyć je w mące i mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej dodawać mięso na tłuszcz małymi partiami, tak aby się smażyło, a nie dusiło. Przełożyć mięso do garnka i podlać wodą (powinno jej być tylko tyle, aby pokryła mięso). Dusić pół godziny.

3. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić kilka minut.

4. Dodać paprykę z pieczarkami do mięsa i dusić razem 20 minut. Dodać przyprawy i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec dodać pokrojonego w półplasterki ogórka i dusić 5 minut. Doprawić danie świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.


Smacznego :)

Strogonow czy stroganow? To danie ma różne wersje swojej nazwy. Poprawna forma to stroganow, ale przyjmijmy, że ta "zmieniona" jest równie pyszna :)

To danie jednogarnkowe, o wyrazistym paprykowym smaku. Najlepiej je przyrządzać z polędwicy wołowej, ale nieco bardziej ekonomiczna wersja to po prostu ligawa wołowa lub rostbef.

Sprawdźcie też inne przepisy na to danie:

- strogonow z kurczaka

- strogonow przepis tradycyjny wołowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak