Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow z papryką, pieczarkami i ogórkiem
Klasyk każdej imprezy czy wesela - strogonow! To smażone, a potem duszone mięso wołowe z dodatkiem papryki, pieczarek cebuli. Pod koniec gotowania dodaje się ogórka kiszonego. Danie - w tym przepisie - ma wyrazistą paprykową nutę i pikantny smak.
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, wlać 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę przyprawy harissa i paprykę słodką. Dokładnie wymieszać i wstawić na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
2. Następnie obtoczyć je w mące i mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej dodawać mięso na tłuszcz małymi partiami, tak aby się smażyło, a nie dusiło. Przełożyć mięso do garnka i podlać wodą (powinno jej być tylko tyle, aby pokryła mięso). Dusić pół godziny.
3. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić kilka minut.
4. Dodać paprykę z pieczarkami do mięsa i dusić razem 20 minut. Dodać przyprawy i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec dodać pokrojonego w półplasterki ogórka i dusić 5 minut. Doprawić danie świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego :)