Strogonow z papryką, pieczarkami i ogórkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    800 gram
  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • pieczarki

    300 gram
  • ogórki kiszone

    4 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • Przyprawa harissa

    2 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1-2 łyżki
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżka
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, wlać 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę przyprawy harissa i paprykę słodką. Wymieszać dokładnie i wstawić na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Następnie obtoczyć je w mące i mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej wrzucać mięso na tłuszcz małymi partiami, tak aby się smażyło, a nie dusiło.
Przełożyć mięso do garnka i podlać wodą (powinno jej być tylko tyle, aby pokryła mięso). Dusić pół godziny.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w półpiórka. Następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić kilka minut.
Dodać paprykę z pieczarkami do mięsa i dusić razem 20 minut. Dodać przyprawy i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec dodać pokrojone półplasterki ogórki i dusić 5 minut. Doprawić danie świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać z pieczywem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat