Przepis i sposób przygotowania na: Stroganow z dzika z grzybami
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie lekko niedogotowany. Odcedź go, a następnie przełóż z powrotem do garnka i przykryj folią aluminiową. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania będzie lekki i puszysty.
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlać olej. Dodaj posiekaną cebulę, starty czosnek i smaż przez około 5 minut, aż całość zmięknie i się zezłoci. Zdejmij z ognia i odłóż cebulę i czosnek na talerz. Dopraw mięso z usuniętym tłuszczem i ścięgnami, pokrojone na kawałki wielkości palca solą, pieprzem i papryką, wetrzyj dokładnie przyprawy w dzika.
Patelnię połóż na dużym ogniu i wlej trochę oleju. Dodaj pokrojone w plasterki grzyby i smaż przez kilka minut, aż zaczną się brązowić. Następnie dodaj mięso i smaż przez minutę lub dwie przed dodaniem posiekanych górnych części łodyg pietruszki (można to zrobić w dwóch partiach, jeśli patelnia nie jest wystarczająco duża) i cebulę oraz czosnek. Wymieszaj i dodaj masło i brandy, skórkę startą z wyszorowanej i sparzonej cytryny i creme fraiche (1 łyżkę pozostaw do podania). Dopraw do smaku jeśli to konieczne i zostaw na ogniu przez klika minut.
Podawać ryż na jednym talerzu, a Stroganow na drugim. Lekko przemieszaj Stroganow z łyżką creme fraiche, a następnie posyp plasterkami korniszonów i posiekaną natką pietruszki.