Przepis i sposób przygotowania na: Stojące choinki
Na kartce papieru rysujemy i wycinamy wzory szablonów potrzebnych do przygotowania choinki. Na jedną choinkę potrzeba 3 pierniki (trzy szablony).
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy poszczególne elementy od szablonów i pieczemy pierniki w 180°C przez około 15 minut.
Przed pieczeniem delikatnie rozchylamy górne i dolne części choinki, by później nie było problemów przy jej składaniu.
Gotowe, przestudzone elementy składamy razem, nakładając na siebie. W razie konieczności można delikatnie zeskrobać nadmiar ciasta nożem.
Złożone choinki lukrujemy. Można posypać je dodatkowo kokosem. Ja udekorowałam je dodatkowo srebrnymi perełkami ( oczywiście jadalnymi).
LUKIER:
Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.
Pierniczki pięknie wyglądają, a ich zapach unosi się po całym domu.
Mogą służyć także do dekoracji stroika lub można je położyć na gałęziach choinki.