Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

steki z łososia z rusztu w sosie z zielonego pieprzu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś 4 dzwonki
olej 2 łyżka
sól do smaku
sos
masło 1 łyżka
bulion drobiowy 100 ml
śmietana kremówka 125 ml
zielony pieprz z zalewy 3 łyżki
sól
wino białe wytrawne 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: steki z łososia z rusztu w sosie z zielonego pieprzu

1.W rondlu rozgrzewamy masło szklimy na nim drobno posiekana szalotkę.
2.Wlewamy wino i bulion, trzymamy na ogniu aż 1/4 płynu odparuje.
3.Dodajemy połowę pieprzu, lekko rozgniatajac wcześniej ziarna, wlewamy śmietankę i trzymamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
4.Przecedzamy sos przez drobne sitko do drugiego rondelka, dodajemy resztę pieprzu, ew. doprawiamy do smaku sola.
5.Steki z łososiaoprószamy sola i pieprzem, smarujemy olejem, pieczemy na ruszcie (ok.3 min z każdej strony ), podajemy z goracym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 04.01.2014 16:39
rybne mogą być dzwonka a nie dzwonki....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak