Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami
Zupy to niedoceniane potrawy na lekką ciepłą kolację. Ten przepis przygotowany jest na wywarze z drobiu i wypełniony sezonowymi, młodymi warzywami. Jeśli chcesz skorzystać z tego przepisu, a sezon na te warzywa minął - sięgnij po mrożonki, lub zastąp brakujące składniki innymi.
Przygotowanie rosołu: Do garnka nalewamy ok. 3 litrów wody i wkładamy opłukane i oczyszczone mięso. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane warzywa z włoszczyzny. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie (ok. 2 godzin). Następnie przecedzamy rosół. Warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowanie farszu do pierogów.
W trakcie kroimy pora w talarki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a bulwę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z niej twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Ja wydrążyłam i posiekałam tylko środek z cukinii, a powstałe miseczki napełniłam później zupą. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pora i koper włoski. Jak warzywa się zeszklą dodajemy posiekaną cukinię, odrobinę solimy i dusimy warzywa aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok.
Ziemniaki i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do rosołu i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Jeśli chcecie żeby zupa miała konsystencję kremu na tym etapie można ją zmiksować. Do zupy dodajemy, podsmażone warzywa, kaszę jaglaną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy zielony groszek i posiekany koperek. Zupę gotujemy jeszcze ok. 7 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podałam w miseczkach z cukinie z gryczanymi paluszkami i kleksem z kwaśniej śmietany.
Przepis na GRYCZANE PALUSZKI znajdziecie pod tym linkiem:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/358148/paluszki-gryczane.html