Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lekka, ciepła kolacja to...? To zupa z sezonowych, młodych warzyw z kaszą jaglaną i chrupiącymi paluszkami. 

Składniki:

Składniki:

włoszczyzna (bez kapusty) 1 pęczek
porcja rosołowa 1 sztuka
ćwiartki z kurczaka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
lubczyk świeży 4-5 gałązek
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Składniki na zupę z sezonowych warzyw:

por (białe części) 2 sztuki
kalarepka młoda 1 sztuka
fenkuł 1/2 sztuki
cukinia 3 sztuki
ziemniaki młode 8-10 sztuk
fasolka szparagowa 300 gramów
zielony groszek 300 gramów
kasza jaglana 110 gramów
ząbki czosnku 4 ząbki
koperek 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło 1 łyżka

Dodatkowo:

kwaśna śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa z sezonowych warzyw z kaszą jaglaną i gryczanymi paluszkami

Zupy to niedoceniane potrawy na lekką ciepłą kolację. Ten przepis przygotowany jest na wywarze z drobiu i wypełniony sezonowymi, młodymi warzywami. Jeśli chcesz skorzystać z tego przepisu, a sezon na te warzywa minął - sięgnij po mrożonki, lub zastąp brakujące składniki innymi. 

Przygotowanie rosołu: Do garnka nalewamy ok. 3 litrów wody i wkładamy opłukane i oczyszczone mięso. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane warzywa z włoszczyzny. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie (ok. 2 godzin). Następnie przecedzamy rosół. Warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowanie farszu do pierogów.

W trakcie kroimy pora w talarki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a bulwę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z niej twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Ja wydrążyłam i posiekałam tylko środek z cukinii, a powstałe miseczki napełniłam później zupą. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pora i koper włoski. Jak warzywa się zeszklą dodajemy posiekaną cukinię, odrobinę solimy i dusimy warzywa aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok.

Ziemniaki i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do rosołu i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Jeśli chcecie żeby zupa miała konsystencję kremu na tym etapie można ją zmiksować. Do zupy dodajemy, podsmażone warzywa, kaszę jaglaną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut aż kasza będzie miękka. Na koniec dodajemy zielony groszek i posiekany koperek. Zupę gotujemy jeszcze ok. 7 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podałam w miseczkach z cukinie z gryczanymi paluszkami i kleksem z kwaśniej śmietany.

Przepis na GRYCZANE PALUSZKI znajdziecie pod tym linkiem:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/358148/paluszki-gryczane.html

Sprawdzone i pyszne przepisy na zupy znajdziesz w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 25.06.2017 20:09
Fajne smaki
Jolanta40 06.11.2016 17:32
jakie piękne zdjęcia
asiatok 01.08.2016 22:31
Nisamowicie apetyczna propozycja!
msmariusz 08.07.2016 23:57
ładnie wygląda potrawa
Klausia 07.09.2015 13:58
fajnie podana :D
ada.la 30.06.2015 13:01
podoba mi się dekoracja
W poszukiwaniu inspiracji 29.06.2015 10:45
Bogata w wartości odżywcze, niewątpliwie bardzo smaczna :)
bertpvd 29.06.2015 09:58
przepieknie podane !
paulette17 29.06.2015 09:47
Super zupka :)
Damiano
Damiano 29.06.2015 08:59
super zupka
ilka01 29.06.2015 08:44
świetnie podane :)
Malinka 29.06.2015 07:49
Sposób podania rewelacyjny, a sama zupka...palce lizać :)
olkaaa 29.06.2015 07:32
pięknie wygląda
norweska20 29.06.2015 00:15
zupka mega apetyczna
IKrakowianka 28.06.2015 23:17
bardzo fajna jest taka zupa
marcia7 28.06.2015 22:45
pomysłowa miska
barbara11561 28.06.2015 22:28
Na pewno bardzo chętnie zjadłabym tak podaną zupkę:)
dollce 28.06.2015 22:19
wygląda obłędnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak