Steki wieprzowe na „dziko\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    4 plastry
  • oliwa

    4 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • madera

    6 łyżek
  • rosół z kury Kucharek

    0,25 szklanki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt. rozgniecionych
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos: 6 łyżek madery, 1/4 szklanki bulionu z kostki KUCHAREK, sól, pieprz czarny mielony Prymat.
Mięso opłukać, osuszyć, zbić tłuczkiem, natrzeć każdy stek z obu stron pieprzem, jałowcem oraz solą i pozostawić na 2-3 godz. w lodówce. Następnie rozgrzać na patelni oliwę z masłem i smażyć steki z każdej strony na rumiano. Po zdjęciu z patelni, steki należy przechować w cieple, a na patelnię wlać maderę i bulion. Zagotować, doprawić pieprzem i solą. Steki podawać polane sosem z dodatkiem buraczków lub czerwonej kapusty

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 17.04.2015 07:27
może być smaczne
AgaS10 09.02.2011 12:13
dzik jest dziki:)
szajba2 31.12.2010 17:56
może być i na dziko
Barbara55 05.07.2010 15:03
na dziko to powinny być z dziczyzny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat