Stek z tuńczyka z cukiniowa gremolatą

Stek z tuńczyka z cukiniowa gremolatą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skórka z cytryny

  • koperek

  • czosnek

    ząbek
  • oliwa

    1/3 szkl
  • cukier

    łyzeczka
  • sól

  • pieprz świeżo zmielony

  • cukinia

    1
  • papryczka chili

    1/2
  • sok z cytryny

    łyzeczka
  • oliwa

    1-2 łyzki
  • tuńczyk

    4 (steki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robimy marynate: łączymy sok z cytryny, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, oliwy z oliwek, posiekanego koperku, czosnku, cukru, soli i świeżo zmielony pieprzu. Do marynaty włożyć steki tuńczyka, zostawic je na min godzine w lodówce.
Zrobic gremolatę: Wymieszać posiekaną bardzo drobno małą cukinię (lub 1/2 duzej), natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sok z łyzeczki cytryny, 2 ząbki czosnku i 1/2 papryczki chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek 1-2 łyzki. Wymieszać. Odstawić.
Rozgrzewamy patelnie grillowa z oliwa i układamy na niej ryby i pieczemy z obu stron od 3 do 5 minut w zaleznosci od pożądanego stopnia upieczenia.
Na osobnej patelni smażymy plastry cukini. Na talerzu ulozyc cukinie, na to tuńczyka a z wierzchu gremolatę cukiniowa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Amellia 26.06.2013 07:57
pyszna mniam mniam
Sarenka 06.11.2011 08:05
Wygląda pysznie, jak kwiatek.
caroline1983 07.05.2011 09:05
Uwielbiam ryby a ta wyglada bardzo smakowicie
eli_555 09.02.2011 22:08
Pyszna rybka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat