Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wołowy w sosie borowikowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rostbef wołowy
Musztarda francuska Prymat
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc
pietruszka
masło
olej roślinny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy w sosie borowikowym

Kroki postępowania

1
Najpierw robimy marynatę: smarujemy mięso musztardą, pieprzem i czosnkiem. Pozostawiamy w lodówce na godzinę, w tym czasie zalewamy suszone grzyby wrzątkiem i rozgrzewamy dwie patelnie.
Krok 1 - Stek wołowy w sosie borowikowym foto
2
Na maśle podsmażamy nasze grzyby, dodajemy śmietany.
Na rozgrzany olej wrzucamy nasze steki - wcześniej opruszamy solą żeby dobrze się zamknęły. Z każdej strony po 6 minut.
Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni.
Nasz tłuszczyk i soki z mięsa dodajemy do sosu. Sos doprawiamy i dodajemy pietruszkę
Krok 2 - Stek wołowy w sosie borowikowym foto
3
Podpiekamy nasze mięso ok.5 minut w piekarniku, dodatkowo gotujemy ziemniaki i razem z mięsem podpiekamy. Polewamy sosem i gotowe :) ja lubię dobrze wysmażoną, jeśli wolicie mniej to skróćcie czas smażenia.
Smacznego!
Krok 3 - Stek wołowy w sosie borowikowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 16.12.2013 20:59
super pyszne danie
galo90 28.11.2013 22:39
super przepis!
wiejska-chatka 24.11.2013 20:34
uwielbiam tego typu dania.
brioszka 24.11.2013 16:16
to musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak