Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Co na obiad: faszerowane pieczarki portobello z polentą grzybową wg Piotra Ogińskiego

5.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Pyszne, faszerowane mięsem wołowym pieczarki portobello z polentą grzybową. Pomysł na obiad! Jeśli macie ochotę na więcej dań z grzybów klikajcie po PRZEPIS na polędwiczki w aromatycznym sosie grzybowym.

Składniki:

Na pieczarki:

pieczarki portobello
3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
oliwa ziołowa

Na oliwę ziołową:

oliwa
50 mililitrów
rozmaryn
1 łyżeczka
estragon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
1 łyżeczka

Na farsz do pieczarek:

pieczarki
końcówki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
rostbef wołowy
150 gramów
oliwa
do smażeniu
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
Bulion grzybowy
100 mililitrów
szpinak
100 gramów
orzechy włoskie prażone
80 gramów
Musztarda francuska Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
ser gorgonzola
30 gramów

Na polentę (proporcje dla 2 osób):

Bulion grzybowy
400 mililitrów
polenta
100 gramów
suszone borowiki
5 gramów
masło
50 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: faszerowane pieczarki portobello z polentą grzybową wg Piotra Ogińskiego

Z umytych i wysuszonych pieczarek odcinamy końcówki, nacinamy je i przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Składniki na oliwę mieszamy razem i smarujemy nią posolone pieczarki. Tak przygotowane grzyby pieczemy przez 15 minut w temp. 200°C.

W tym czasie drobno siekamy końcówki pieczarek, stek kroimy w cienkie plastry, doprawiamy pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty.

Po tym czasie dodajemy posolone końcówki pieczarek, czosnek oraz cebulę. Całość smażymy kolejne 3-4 minut.

Podsmażony farsz zalewamy bulionem i dusimy 20-25 minut, aż stek będzie miękki (w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu, lub wodę).

Kiedy farsz się dusi, do garnka wlewamy bulion grzybowy, dodajemy namoczone i posiekane prawdziwki, sól oraz pieprz, i do gotującego się wywaru powoli wsypujemy polentę, siekając płaską łopatką tak jak na filmie, by nie powstały grudki. 

Polentę mieszamy do momentu aż zacznie się gotować, i nie będzie żadnych grudek, tak przygotowaną kaszę gotujemy przez 3 minuty na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Po 3 minutach polentę przykrywamy i zostawiamy na 5 minut, by przyjęła resztę bulionu.

Kiedy polenta odpoczywa, do zredukowanego farszu dodajemy szpinak, orzechy włoskie oraz musztardę francuską, całość dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Farszem nadziewamy pieczarki, które układamy na polencie. Danie można posypać serem gorgonzola i udekorować świeżym rozmarynem.

Smacznego!

 

Jeśli macie ochotę na więcej dań z grzybów klikajcie po PRZEPIS na polędwiczki w aromatycznym sosie grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak