Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: faszerowane pieczarki portobello z polentą grzybową wg Piotra Ogińskiego
Z umytych i wysuszonych pieczarek odcinamy końcówki, nacinamy je i przekładamy na blaszkę do pieczenia.
Składniki na oliwę mieszamy razem i smarujemy nią posolone pieczarki. Tak przygotowane grzyby pieczemy przez 15 minut w temp. 200°C.
W tym czasie drobno siekamy końcówki pieczarek, stek kroimy w cienkie plastry, doprawiamy pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy posolone końcówki pieczarek, czosnek oraz cebulę. Całość smażymy kolejne 3-4 minut.
Podsmażony farsz zalewamy bulionem i dusimy 20-25 minut, aż stek będzie miękki (w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu, lub wodę).
Kiedy farsz się dusi, do garnka wlewamy bulion grzybowy, dodajemy namoczone i posiekane prawdziwki, sól oraz pieprz, i do gotującego się wywaru powoli wsypujemy polentę, siekając płaską łopatką tak jak na filmie, by nie powstały grudki.
Polentę mieszamy do momentu aż zacznie się gotować, i nie będzie żadnych grudek, tak przygotowaną kaszę gotujemy przez 3 minuty na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Po 3 minutach polentę przykrywamy i zostawiamy na 5 minut, by przyjęła resztę bulionu.
Kiedy polenta odpoczywa, do zredukowanego farszu dodajemy szpinak, orzechy włoskie oraz musztardę francuską, całość dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Farszem nadziewamy pieczarki, które układamy na polencie. Danie można posypać serem gorgonzola i udekorować świeżym rozmarynem.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na więcej dań z grzybów klikajcie po PRZEPIS na polędwiczki w aromatycznym sosie grzybowym.