staropolska zupa wielkanocna

staropolska zupa wielkanocna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas na żur

    1/2 l
  • przyprawa uniwersalna

  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    2-3 łyżki
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

    2
  • pieprz

  • posiekana zielenina

  • wędlina

    5 dkg
  • jaja na twardo

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

do garnka włożyć pokrojone w kostkę wędliny i mięso,dodać przyprawy i zalać 8 szklankami wody.gotować 10 min.dodać zakwas i śmietanę wymieszaną z mąką.stale mieszając,podgrzewać na małym ogniu do chwili,gdy zupa zgęstnieje.czosnek zmiażdżyć ,dodać do zupy.doprawić do smaku chrzanem,pieprzem i jeśli trzeba solą.przed podaniem do każdej porcji włożyć pól jajka ugotowanego na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia21

23.10.2011 10:19
super

Emilia21

23.10.2011 10:19
super

pioge7

06.02.2011 09:34
ekstra

gosia47-47

06.01.2011 12:20
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat