Śródziemnomorska sałatka z quinoa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa

    175 g
  • bulion drobiowy

    440 ml
  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • zielona papryka (świeża)

    1 sztuka
  • czarne oliwki bez pestek

    40 g
  • ser feta

    50 g
  • pietruszka naciowa

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny

    1 łyżeczka
  • oliwa

    60 ml
  • sok z cytryny

    60 ml
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do salaterki wsypujemy po pół łyżeczki bazylii, oregano, pieprzu i soli. Dodajemy po 2 łyżki oliwy i soku z cytryny. Mieszamy aż składniki się połączą. Piersi dokładnie smarujemy powstałą marynatą, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3 godziny.
Zamarynowane piersi pieczemy na patelni grillowej po ok. 5 - 6 minut z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone piersi kropimy w 0,5 cm kostkę.
2. Quinoa dokładnie płuczemy i ostawiamy na sicie aby odciekła. Do rondla wlewamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Następnie wsypujemy quinoa, zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypujemy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Cebulę drobno siekamy. Papryki, ogórka i ser kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Do wystudzonej quinoa dodajemy pokrojone warzywa, pokruszony ser feta i kurczaka. Całość dokładnie mieszamy.
4. Z reszty oliwy, soku z cytryny, przypraw, zmiażdżonego czosnku, posiekanych: szczypiorku i pietruszki przygotowujemy sos. Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Po godzinie i ponownym wymieszaniu sałatka gotowa jest do podania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 19.08.2013 23:59
zjadłabym porcję.Dobrze że quinoa coraz bardziej popularna
miroslawa 14.11.2012 06:05
fantastyczna, zdrowa propozycja
cris04 13.11.2012 15:51
samo zdrowie!pycha
gosia1988 13.11.2012 12:15
też takiej jeszcze nie jadłam, ale wygląda smakowicie
-Natka- 13.11.2012 11:57
bardzo apetyczna i smakowita sałatka
Brenia 13.11.2012 11:45
pychotka :)
Goya 13.11.2012 11:32
super
Poison1988 13.11.2012 11:31
nigdy takiej nie jadłam ale wygląda apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat