Spring rollsy z piersią kaczki, awokado i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli została Wam z obiadu upieczony filet z piersi kaczki, to zróbcie genialne przekąski, czyli spring rollsy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    8 płatków
  • piersi z kaczki

    3 sztuki
  • melon

    1 sztuka
  • awokado

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • rukola

    1 garść
  • suszone pomidory z czosnkiem

    8 sztuk
  • sos sojowy słodki

    200 mililitrów
  • majonez

    6 łyżek
  • chrzan wasabi

    1 łyżka
  • mięta liście

    do dekoracji

Do smaku:

  • pieprz cytrynowy

  • kurkuma

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z upieczonej piersi z kaczki ściągamy skórę, a mięso kroimy na cienkie plasterki.

(Pieczona kaczka: kaczkę smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. Zaczynamy od strony ze skórą. W trakcie smażenia odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Następnie wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C).

Melon obieramy, kroimy na pół i łyżką usuwamy gniazda nasienne.

Kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i za pomocą noża wyjmujemy pestkę. Owoc przeciskamy przez kratkę, żeby uzyskać kosteczki. Ogórek obieramy i kroimy w paseczki.

Majonez łączymy z wasabi. Doprawiamy do smaku kurkumą i pieprzem cytrynowym.

Arkusze papieru ryżowego moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie (ok. 15 sekund każdy). Miękki arkusz przenosimy na deskę i układamy na nim kolejno: pierś z kaczki, melon, ogórek, awokado i łyżeczkę majonezu z dodatkami. Następnie dodajemy kilka listków rukoli i jeden suszony pomidor. Zawijamy brzegi i zwijamy spring rollsa. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe rollsy.

Podajemy z sosem sojowym i dekorujemy listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat