Przepis i sposób przygotowania na: Spring rollsy z piersią kaczki, awokado i suszonymi pomidorami
Z upieczonej piersi z kaczki ściągamy skórę, a mięso kroimy na cienkie plasterki.
(Pieczona kaczka: kaczkę smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. Zaczynamy od strony ze skórą. W trakcie smażenia odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Następnie wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C).
Melon obieramy, kroimy na pół i łyżką usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i za pomocą noża wyjmujemy pestkę. Owoc przeciskamy przez kratkę, żeby uzyskać kosteczki. Ogórek obieramy i kroimy w paseczki.
Majonez łączymy z wasabi. Doprawiamy do smaku kurkumą i pieprzem cytrynowym.
Arkusze papieru ryżowego moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie (ok. 15 sekund każdy). Miękki arkusz przenosimy na deskę i układamy na nim kolejno: pierś z kaczki, melon, ogórek, awokado i łyżeczkę majonezu z dodatkami. Następnie dodajemy kilka listków rukoli i jeden suszony pomidor. Zawijamy brzegi i zwijamy spring rollsa. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe rollsy.
Podajemy z sosem sojowym i dekorujemy listkami mięty.