Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spring rollsy z piersią kaczki, awokado i suszonymi pomidorami

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli została Wam z obiadu upieczony filet z piersi kaczki, to zróbcie genialne przekąski, czyli spring rollsy.

Składniki:

papier ryżowy 8 płatków
piersi z kaczki 3 sztuki
melon 1 sztuka
awokado 1 sztuka
ogórek zielony 1 sztuka
rukola 1 garść
suszone pomidory z czosnkiem 8 sztuk
sos sojowy słodki 200 mililitrów
majonez 6 łyżek
chrzan wasabi 1 łyżka
mięta liście do dekoracji

Do smaku:

Pieprz cytrynowy mielony Prymat
kurkuma

Przepis i sposób przygotowania na: Spring rollsy z piersią kaczki, awokado i suszonymi pomidorami

Z upieczonej piersi z kaczki ściągamy skórę, a mięso kroimy na cienkie plasterki.

(Pieczona kaczka: kaczkę smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. Zaczynamy od strony ze skórą. W trakcie smażenia odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Następnie wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C).

Melon obieramy, kroimy na pół i łyżką usuwamy gniazda nasienne.

Kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i za pomocą noża wyjmujemy pestkę. Owoc przeciskamy przez kratkę, żeby uzyskać kosteczki. Ogórek obieramy i kroimy w paseczki.

Majonez łączymy z wasabi. Doprawiamy do smaku kurkumą i pieprzem cytrynowym.

Arkusze papieru ryżowego moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie (ok. 15 sekund każdy). Miękki arkusz przenosimy na deskę i układamy na nim kolejno: pierś z kaczki, melon, ogórek, awokado i łyżeczkę majonezu z dodatkami. Następnie dodajemy kilka listków rukoli i jeden suszony pomidor. Zawijamy brzegi i zwijamy spring rollsa. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe rollsy.

Podajemy z sosem sojowym i dekorujemy listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak