Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z wędzonej makreli z twarogiem i ogórkiem, DS XVIII odc. 9
Pasta z makreli to pyszna i zdrowa przekąska, która może być świetnym dodatkiem do kanapek czy grzanek. Można ją także podawać jako "dip" do surowych warzyw, takich jak marchew, papryka albo seler naciowy. To pomysł na pyszne śniadanie.
Pasta rybna to pyszna i pożywna przekąska, która jest łatwa do przygotowania. Zazwyczaj przygotowuje się ją z ryb, takich jak tuńczyk, łosoś czy makrela. W zależności od preferencji smakowych, do pasty rybnej można dodać różne składniki, takie jak jogurt, majonez, cytrynę, cebulę, kapary, ogórek czy szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Makrelę oczyszczamy ze skóry i z ości, a następnie przekładamy do miski. Do makreli dodajemy zioła kuchni polskiej Prymat, poszatkowaną szalotkę oraz tłusty twaróg.
Ogórka kiszonego drobno kroimy i dodajemy do makreli. Doprawiamy pieprzem cytrynowym, majonezem i musztardą sarepską. Całość dokładnie mieszamy.
Patelnię grillową skrapiamy oliwą, a następnie grillujemy ciabattę. Równocześnie na innej patelni podprażamy sezam.
Siekamy kolendrę, a następnie dodajemy do pasty. Doprawiamy kilkoma kroplami limonki.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i do środka każdej połówki nakładamy przygotowaną pastę. Całość skrapiamy limonką, aby awokado nie ściemniało.
Następnie grzanki smarujemy creme fraiche, czyli dipem śmietankowym z czosnkiem i ziołami. Na wierzchu układamy plastry świeżego ogórka. Grzanki podajemy z awokado z pasą z makreli - całość posypujemy sezamem.