Pasta z wędzonej makreli z twarogiem i ogórkiem, DS XVIII odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Pasta z wędzonej makreli z twarogiem i ogórkiem, DS XVIII odc. 9

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli szukacie pomysłu na oryginalną przekąskę lub śniadanie dla całej rodziny, to ten przepis jest właśnie dla Was. Pasta z wędzonej makreli podana w nietypowej formie, to naprawdę ciekawa propozycja. Sprawdźcie sami!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makrela wędzona

    1 sztuka
  • awokado

    1 sztuka
  • ciabatta

    2 sztuki
  • creme fraiche

    1 opakowanie
  • twaróg tłusty

    1/2 opakowanie
  • Zioła kuchni polskiej suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • szalotka

    1 sztuka
  • ogórek kiszony

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • majonez

    1 łyżka
  • kolendra

    1 garść
  • sezam

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pasta z wędzonej makreli z twarogiem i ogórkiem, DS XVIII odc. 9

Pasta z makreli to pyszna i zdrowa przekąska, która może być świetnym dodatkiem do kanapek czy grzanek. Można ją także podawać jako "dip" do surowych warzyw, takich jak marchew, papryka albo seler naciowy.

Sposób przygotowania:

Makrelę oczyszczamy ze skóry i z ości, a następnie przekładamy do miski. Do makreli dodajemy zioła kuchni polskiej Prymat, poszatkowaną szalotkę oraz tłusty twaróg.

Ogórka kiszonego drobno kroimy i dodajemy do makreli. Doprawiamy pieprzem cytrynowym, majonezem i musztardą sarepską. Całość dokładnie mieszamy.

Patelnię grillową skrapiamy oliwą, a następnie grillujemy ciabattę. Równocześnie na innej patelni podprażamy sezam.
Siekamy kolendrę, a następnie dodajemy do pasty. Doprawiamy kilkoma kroplami limonki.

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i do środka każdej połówki nakładamy przygotowaną pastę. Całość skrapiamy limonką, aby awokado nie ściemniało.
Następnie grzanki smarujemy creme fraiche, czyli dipem śmietankowym z czosnkiem i ziołami. Na wierzchu układamy plastry świeżego ogórka. Grzanki podajemy z awokado z pasą z makreli - całość posypujemy sezamem.

 

Pasta rybna to pyszna i pożywna przekąska, która jest łatwa do przygotowania. Zazwyczaj przygotowuje się ją z ryb, takich jak tuńczyk, łosoś czy makrela. W zależności od preferencji smakowych, do pasty rybnej można dodać różne składniki, takie jak jogurt, majonez, cytrynę, cebulę, kapary, ogórek czy szczypiorek.
Jeśli jednak szukacie innych przepisów na dania z ryb, to sprawdźcie TUTAJ.

Doradca Smaku
Zamiast kolendry możemy użyć pietruszki lub szczypiorku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

[email protected] 3 tygodnie temu
Lubię pasty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat