Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
makrela wędzona
1 sztuka -
awokado
1 sztuka -
ciabatta
2 sztuki -
creme fraiche
1 opakowanie -
twaróg tłusty
1/2 opakowanie -
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżeczka -
szalotka
1 sztuka -
ogórek kiszony
1 sztuka -
ogórek zielony
1 sztuka -
majonez
1 łyżka -
kolendra
1 garść -
sezam
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Pasta z wędzonej makreli z twarogiem i ogórkiem, DS XVIII odc. 9
Pasta z makreli to pyszna i zdrowa przekąska, która może być świetnym dodatkiem do kanapek czy grzanek. Można ją także podawać jako "dip" do surowych warzyw, takich jak marchew, papryka albo seler naciowy.
Sposób przygotowania:
Makrelę oczyszczamy ze skóry i z ości, a następnie przekładamy do miski. Do makreli dodajemy zioła kuchni polskiej Prymat, poszatkowaną szalotkę oraz tłusty twaróg.
Ogórka kiszonego drobno kroimy i dodajemy do makreli. Doprawiamy pieprzem cytrynowym, majonezem i musztardą sarepską. Całość dokładnie mieszamy.
Patelnię grillową skrapiamy oliwą, a następnie grillujemy ciabattę. Równocześnie na innej patelni podprażamy sezam.
Siekamy kolendrę, a następnie dodajemy do pasty. Doprawiamy kilkoma kroplami limonki.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i do środka każdej połówki nakładamy przygotowaną pastę. Całość skrapiamy limonką, aby awokado nie ściemniało.
Następnie grzanki smarujemy creme fraiche, czyli dipem śmietankowym z czosnkiem i ziołami. Na wierzchu układamy plastry świeżego ogórka. Grzanki podajemy z awokado z pasą z makreli - całość posypujemy sezamem.
Pasta rybna to pyszna i pożywna przekąska, która jest łatwa do przygotowania. Zazwyczaj przygotowuje się ją z ryb, takich jak tuńczyk, łosoś czy makrela. W zależności od preferencji smakowych, do pasty rybnej można dodać różne składniki, takie jak jogurt, majonez, cytrynę, cebulę, kapary, ogórek czy szczypiorek.
Jeśli jednak szukacie innych przepisów na dania z ryb, to sprawdźcie TUTAJ.
Zamiast kolendry możemy użyć pietruszki lub szczypiorku.![]()
Komentarze (1)