Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z wędzonej makreli z twarogiem i ogórkiem, DS XVIII odc. 9

5.0
(39)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli szukacie pomysłu na oryginalną przekąskę lub śniadanie dla całej rodziny, to ten przepis jest właśnie dla Was. Pasta z wędzonej makreli podana w nietypowej formie, to naprawdę ciekawa propozycja na śniadanie. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Składniki

makrela wędzona 1 sztuka
awokado 1 sztuka
ciabatta 2 sztuki
creme fraiche 1 opakowanie
twaróg tłusty 1/2 opakowanie
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
szalotka 1 sztuka
ogórek kiszony 1 sztuka
ogórek zielony 1 sztuka
majonez 1 łyżka
kolendra 1 garść
sezam 1 łyżka

Porada

Zamiast kolendry możemy użyć pietruszki lub szczypiorku.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z wędzonej makreli z twarogiem i ogórkiem, DS XVIII odc. 9

Pasta z makreli to pyszna i zdrowa przekąska, która może być świetnym dodatkiem do kanapek czy grzanek. Można ją także podawać jako "dip" do surowych warzyw, takich jak marchew, papryka albo seler naciowy. To pomysł na pyszne śniadanie.

Pasta rybna to pyszna i pożywna przekąska, która jest łatwa do przygotowania. Zazwyczaj przygotowuje się ją z ryb, takich jak tuńczyk, łosoś czy makrela. W zależności od preferencji smakowych, do pasty rybnej można dodać różne składniki, takie jak jogurt, majonez, cytrynę, cebulę, kapary, ogórek czy szczypiorek.

Sposób przygotowania:

1

Makrelę oczyszczamy ze skóry i z ości, a następnie przekładamy do miski. Do makreli dodajemy zioła kuchni polskiej Prymat, poszatkowaną szalotkę oraz tłusty twaróg.

2

Ogórka kiszonego drobno kroimy i dodajemy do makreli. Doprawiamy pieprzem cytrynowym, majonezem i musztardą sarepską. Całość dokładnie mieszamy.

3

Patelnię grillową skrapiamy oliwą, a następnie grillujemy ciabattę. Równocześnie na innej patelni podprażamy sezam.
Siekamy kolendrę, a następnie dodajemy do pasty. Doprawiamy kilkoma kroplami limonki.

4

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i do środka każdej połówki nakładamy przygotowaną pastę. Całość skrapiamy limonką, aby awokado nie ściemniało.
Następnie grzanki smarujemy creme fraiche, czyli dipem śmietankowym z czosnkiem i ziołami. Na wierzchu układamy plastry świeżego ogórka. Grzanki podajemy z awokado z pasą z makreli - całość posypujemy sezamem.

 

Koniecznie sprawdźcie też przepis na pastę z bakłażana.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 14.03.2023 07:49
Lubię pasty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak