Spring rollsy warzywne z sosem paprykowo-ziołowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    10 szt
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat

    1 szt
  • sałata marszczona czerwona

    3 garście
  • sałata lodowa

    1 garśc
  • szparagi żółte

    15 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • ser wędzony

    100 g
  • seler nać

    2 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • por

    15 cm
  • oliwa

    100 ml
  • woda

    5 łyżek
  • sól

    do szparagów
  • cukier

    1 szczypta do szparagów
  • cukinia

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi albo blanszujemy w gorącej wodzie z cukrem i solą ,
albo smażymy na masełku ok 5 min ,do wyboru . Mają być lekko twardawe.
Studzimy i kroimy w kawałki ok 1 cm .
Cukinię młodą myjemy i kroimy w kosteczkę ( ma mało pestek można jeść na surowo )
Cebulkę obieramy i szatkujemy w piórka , dodajemy do cukinii.
Sałaty myjemy i rwiemy na drobne kawałeczki ,dodajemy do pozostałych składników .
Ser wędzony wystaczy pokroić na 1 cm kawałeczki .
Natkę i seler szatkujemy .
Pora kroimy w pół talarki .
Wszytskie składniki mieszamy .

Papier ryżowy układamy na desce , którą polewamy wodą w tym czasie sporą porcję
układamy na środku koła , gdy zmiękną zwijamy jak krokiety .
Odtsawiamy do wysuszenia się papieru ryżowego .

W tym czasie robimy sos sałatkowy Prymat , wlewamy do wąskiego naczynia i ustawiamy na stole
Każdy spring rolls pzrecinamy na pół i układamy na talerzach .
Sos można łyżeczką wlewać do srodka , lub po prostu moczyć w nim i zjadać ;)


Świetna przekąska na imprezę , lekka , dietetyczna ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 18.09.2013 10:21
wygodna forma podania
Katarzyna/kate1980 17.09.2013 21:10
bardzo apetycznie wyglądają
Czarnula87 17.09.2013 19:45
fajnie wygląda
kasienka23 17.09.2013 18:41
wspaniałe danie!
fotoviderek 17.09.2013 18:24
Jak zawsze rewelacja:)
sylwia_mc 17.09.2013 18:24
Jak to ślicznie wygląda
Jusiaa 17.09.2013 18:20
bardzo ciekawe
Kolorowa 17.09.2013 18:01
efektowne :)
Anna133 17.09.2013 17:57
wspaniała przekąska i nie kaloryczna
agnieszka214 17.09.2013 17:22
pieknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat