Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sprężyste kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 375 g
jajko 2
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sprężyste kopytka

Przepis pochodzi z mojego bloga: http://agatagotuje.pl

Pokrojone w ćwiartki ziemniaki zalej taką ilością wrzątku, aby je zakrywał i wsyp dwie łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie powinny być już miękkie, ale czas gotowania zależy od ich wielkości i gatunku. Jeśli można bez problemu przebić je widelcem, to najprawdopodobniej są już gotowe. Kiedy ostygną należy je przecisnąć przez praskę lub zmielić.

Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, doprawiamy jedną płaską łyżeczką soli oraz wbijamy dwa jajka i zagniatamy ciasto, które dzielimy na trzy równe części. Stolnicę posypujemy mąką i formujemy na niej wałek o średnicy około 2 cm. Przekrawamy go na pół i przenosimy na umączoną deskę, z wałeczków odkrawamy pod skosem centymetrowe kawałeczki i wrzucamy do wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy przez 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładając je na półmisek. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 08.11.2012 09:58
Ja też lubię kopytka, a do tego jeszcze sosik. Mniam, pychota.
Ola1984 08.11.2012 09:28
Kopytka to to co lubię :)
artur7 08.11.2012 06:39
apetytczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak