Spaghetti z sosem bazyliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    1 paczka
  • sól

    4 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • bazylia

    2 pęczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • orzeszki pini lub pistacje

    20 szt
  • parmezan

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
  • Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat

    2-3 łyżeczki
  • oliwa

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować sos: bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać wraz z orzeszkami i obranym czosnkiem. Mieszankę przełożyć do miseczki, dodać 7 dag parmezanu, przyprawę do spaghetti, oliwę, starannie wymieszać i odstawić co najmniej na 1 godzinę. Makaron ugotować w 4 l wody z dodatkiem soli i oliwy. Wiązkę makaronu wkładać do wrzątku stopniowo (w miarę jak mięknie) i gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzić na sicie. Gdy makaron jest odcedzony sos przełożyć do garnka, podgrzać i dodać makaron. Starannie wymieszać i przed podaniem posypać resztą parmezanu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna141 05.06.2011 20:02
pycha
szajba2 30.01.2011 15:02
lubię makarony ale spaghetti nie
rakow2 18.10.2010 15:38
lubię makarony
Barbara55 14.09.2010 13:56
makaron z sosem zawsze chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat