Spaghetti z sosem basilico ze swieżych pomidorków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spaghetti

    300-400 gr
  • pomidory bez skóry

    500 gr
  • cebula biała

    1 mała
  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • cukier

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 pęczek mały
  • oliwa

    2-4 łyżki do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Pomidorki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasiene i pokroić w kosteczkę.
2.Cebulę posiekać, zeszklić na oleju z oliwy, a następnie dodać pokrojone pomidory.
3.Doprawić solą,pieprzem, cukrem do smaku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut. W razie gdyby sok zbyt szybko odparował dodać kilka łyżek wody.
4.Tuż przed wyłaczeniem źródła ciepła, opłukane i osuszone liście bazyli, potrzeć w dłoniach by uwolniły aromat i wrzucić do sosu pomidorwego. Wyłaczyć ogień.
5.Ugotować spaghetti al dente i połaczyć z sosem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 04.02.2014 21:04
pychota :)))
EmciaPichci 27.10.2013 01:18
obiad idealny!
adelajda 17.09.2013 11:29
taki sos ze świeżych pomidorów to ja lubię :)
Motorek 25.07.2013 20:49
coś dla mnie
JOANNA16 21.06.2013 08:38
wygląda bardzo apetycznie
martyna94 12.06.2013 18:53
Mmm, uwielbiam spaghetti :)
Lukrecja29 10.06.2013 12:24
uuuu takie działo wytoczyć i ucelować nim w mój żołądek! Pycha! Chce tego :D
Katarzyna59 10.06.2013 07:59
bardzo smacznie wygląda
lara 09.06.2013 21:13
apetycznie wygląda!
Gary Michy 09.06.2013 19:38
Zdecydowanie moje klimaty, pycha! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat